Beschermende stormram

Zwaar gepantserde Bearcat: tonnen kostend breekijzer van de politie

07 juli 2021 07:27
In de Verenigde Staten wordt de Bearcat door allerlei hulpdiensten gebruikt, zoals hier tijdens een protest tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen op 6 januari 2021. Beeld © AP | Associated Press

Ze wegen ruim 9000 kilo, bieden plaats aan negen zwaarbewapende agenten en kunnen op allerlei terreinen uit de voeten. In de jacht op steeds professionelere drugscriminelen grijpt de politie naar steeds zwaardere middelen. De met geheimzinnigheid omgeven en honderdduizenden euro's kostende Bearcat is er een van. 

"Ik zou er eigenlijk een Facebookpagina voor moeten starten, zo veel vragen krijgen we erover", grapt Dennis Janus. Hij is woordvoerder voor de Dienst Speciale Interventies (DSI). Deze dienst wordt ingezet bij terreurdreiging en bij acties tegen vuurwapengevaarlijke criminelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie grijpt in bij een terreuraanval in Nederland?

Vanwege hun speciale taak werken deze eenheden, waar ook commando's van het leger in zitten, met ander materieel dan een agent op straat. Zoals de Bearcat. De auto's, gebouwd op het frame van een Ford F550 pick-uptruck, worden vooral gebruikt bij invallen, in bijvoorbeeld drugslabs.

Beschermende stormram

De inzet dient twee doelen: het voertuig biedt agenten bescherming tegen eventuele kogels van criminelen. Dankzij het gewicht en de bepantsering is de Bearcat ook een handig breekijzer: de meeste garagedeuren zijn niet tegen het gevaarte bestand, blijkt uit YouTube-video's

De Bearcat bij een inval in een loods in de buurt van Arnhem, april 2021. De Bearcat bij een inval in een loods in de buurt van Arnhem, april 2021.

Die zijn overigens spaarzaam, want de meeste acties van de DSI vinden in de vroege ochtend plaats, als iedereen nog slaapt. "Verdachten slapen vaak rond een uur of vijf en dan kloppen wij aan", aldus Janus. 

Miniatuurvoorbeeld
April 2021:

Kust veilig? Dat dachten deze twee drugsverdachten net iets te vroeg

Overdag is de kans dus kleiner dat je de Bearcats tegenkomt, wil hij maar zeggen. "Dan staan ze weer op hun plekje." Alleen als er een ongeplande actie is, zoals bij een gijzeling bijvoorbeeld, dan kan je hem zien rijden. 

Niet te hard

Heel erg hard zal dat niet gaan, want omdat de voertuigen zo zwaar zijn, kunnen ze ondanks de V8-dieselmotor maximaal 140 km per uur. Dat komt ook omdat het gevaarte is uitgerust met banden die geschikt zijn om door allerlei soorten terrein te rijden. Op asfalt zorgen die weer voor flink veel lawaai, dus hard rijden is geen pretje. 

De Bearcat is uitgerust met een flinke bumper. De Bearcat is uitgerust met een flinke bumper.

Het gevaarte van 2,5 meter breed en zes meter lang trekt veel aandacht, aldus Janus. "Soms bellen collega's van je op, als ze hem zien om te vragen wat voor actie er gepland is", vertelt de woordvoerder. Veel wijzer maakt hij ze dan niet. De belangrijkste tactiek van de DSI is overrompeling en hoe minder criminelen weten, hoe beter het is, legt hij uit. 

Verrassingseffect

Zo wil hij bijvoorbeeld niet zeggen hoeveel agenten er in het gevaarte meegaan. "Het gaat om het verrassingseffect; dat als de deuren opengaan de mogelijk met vuurwapens gewapende verdachte niet weet wat er komt", aldus Janus. 

Uit angst dat de wagens doelwit zouden kunnen worden van sabotage, wil hij ook niet zeggen hoeveel Bearcats de dienst heeft. Vermoedelijk zijn het er drie, blijkt uit data van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Genoeg ruimte

Het eerste exemplaar is al sinds 2013 in Nederland en biedt officieel plaats aan 10 personen, zo blijkt verder. In de grotere Bear, waar er één van in Nederland rondrijdt, passen naast de chauffeur nog eens 15 personen. 

Hoeveel de politie voor de wagens heeft betaald, blijft ook geheim. Vanwege de bijzondere taken van de DSI hoeft een aankoop zoals van de Bearcats niet aanbesteed te worden, legt Janus uit. Dat de politie geen openheid van zaken geeft, kan ook het gevolg zijn van een afspraak met de fabrikant, vult de woordvoerder aan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bepantserd tegen granaataanval: Range Rover van 3 ton voor vervoer Holleeder

Die fabrikant, Lenco Armored Vehicles uit de Verenigde Staten, gaat helemaal niet in op vragen van RTL Z. Op de site van het bedrijf doet men een stuk minder geheimzinnig. 

Vanaf 200.000 dollar

Een Bearcat is verrassend betaalbaar, vindt het bedrijf zelf. Voor prijzen vanaf 200.704 dollar (ongeveer 170.000 euro) heb je standaardmodel, althans, als je namens een Amerikaanse overheidsinstelling wil bestellen. Een tweedehands exemplaar kost tussen de 125.000 en 180.000 dollar.

Dat laatste is overigens niet gebeurd, want de wagens zijn door Nederland geïmporteerd, aldus Janus. Hoewel hij geen verklaring wil geven voor het feit dat de wagens al meerdere eigenaren hebben gehad, zijn de wagens inderdaad voor het eerst in Nederland op kenteken gezet, blijkt uit de RDW-data. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van