Contant geld

Consumentenbond wil dat Hoekstra extra pinkosten banken verbiedt

05 juli 2021 12:11
Geld pinnen bij een automaat van Rabobank blijft wel gratis. Beeld © ANP

Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) moet ingrijpen bij banken die hun klanten kosten in rekening brengen voor het opnemen van contant geld. De banken ontlopen met dit beleid hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, zo stelt de Consumentenbond in een brief aan de minister.

De Consumentenbond wil dat Hoekstra De Nederlandse Bank (DNB) meer bevoegdheden geeft om in te grijpen bij de banken. Daarvoor moet dan wel de wet worden aangepast.

Sinds 1 juli betalen klanten van ABN Amro die meer dan 12.000 euro per jaar contant geld opnemen 5 euro per transactie plus 0,5 procent over het opgenomen bedrag.

Ook een deel van de klanten van de Rabobank moet binnenkort betalen voor cash. Vanaf september geldt bij die bank een toeslag van 75 cent als klanten geld pinnen bij een pinautomaat die niet van de Rabobank of Geldmaat is.

Studenten

Met name mensen die in het buitenland pinnen hebben hier last van, eerder hoefde je bij eurolanden geen toeslag te betalen. En bij ING betalen studenten 80 cent per opname als zij meer dan 12 keer per kalenderjaar contant geld pinnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rabobank gaat geld vragen voor pinnen in het buitenland

'Zorgelijke trend'

Sandra Molenaar, directeur bij de Consumentenbond, noemt het 'een zorgelijke trend'. "Contant geld is voor miljoenen consumenten nog steeds heel belangrijk. Bijvoorbeeld om grip te houden op hun uitgaves of om privacyredenen. Contant geld is niet traceerbaar, De banken gaan met dit beleid volledig voorbij aan hun maatschappelijke rol."

Er wordt minder contant geld gebruikt en dus stijgen de kosten per transactie voor bijvoorbeeld de beveiliging, zei de Rabobank tegen RTL Z als verklaring voor de stap. Ook kosten die Rabobank maakt als er wordt gepind bij andere banken worden doorberekend aan de klant. 

Ontmoedigen

In de brief aan Hoekstra die maandag verstuurd is wijst de Consumentenbond op een rapport van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Daarin staat dat de banken mee mogen bewegen met een dalend gebruik van contant geld, maar dat ze dat niet in de hand mogen werken.

"Banken mogen het gebruik van contant geld niet ontmoedigen. Maar dat is wél wat er nu gebeurt", aldus Molenaar. "Bovendien vrezen we een glijdende schaal, omdat ABN ons niet kon beloven dat de limiet op 12.000 euro blijft liggen". 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil dat winkeliers contant geld blijven accepteren, ook na corona

Financieel gewin

De Consumentenbond wijst de minister ook op het financieel gewin van de banken bij het nieuwe beleid. Hoewel de kosten per cashtransactie zijn gestegen, door de afname van het gebruik, daalden de totale kosten voor cash de laatste jaren aanzienlijk. Tegelijkertijd leidt het geringere aantal contante betalingen tot méér pintransacties.

Molenaar: "En voor die extra pintransacties krijgen de banken een vergoeding van enkele centen per transactie. Feitelijk maken de banken dus winst over de rug van hun klanten." Met contant geld kan iedereen zelfstandig betalen, ook mensen die moeite hebben met digitale ontwikkelingen, stelt de bond ook.

21 procent

Dat is iets waar het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vorige week ook al op wees. Bij 21 procent van alle transacties wordt nog cash betaald in Nederland. Onder meer ouderen, blinden en laaggeletterden geven vaak nog de voorkeur aan cash. Alleen al daarom mag het geen geld gaan kosten om contant geld te storten of te pinnen, vindt het Nibud.

Het ministerie van Financiën kon niet direct reageren op vragen van RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van