Ga naar de inhoud
Dure verbouwing

Hardnekkig tekort aan bouwmaterialen zoals hout en staal: 'Dit is niet zomaar voorbij'

Sinds de pandemie is er een run op dakkapellen om meer ruimte te creëren op bovenverdiepingen. Beeld © ANP

Je huis verbouwen kon ook de komende tijd nog weleens duur uitpakken. Een groeiend aantal bouwbedrijven kampt met productieproblemen door een tekort aan hout, staal en kunststof. En helaas, mocht je bouwplannen hebben: het einde is nog niet in zicht.

Het aantal bouwbedrijven dat productiebelemmeringen ervaart door een tekort aan materiaal is in het eerste half jaar van 2021 opgelopen tot ruim 20 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) waar BNR vanochtend als eerste over berichtte

Het zijn aantallen die we sinds het heipalentekort van 2018 niet meer hebben gezien, zegt bouwmarkt-analist Maurice van Sante van ING. "Bouwers moeten nu vaker langer wachten op grondstoffen. Vooral de renovatiemarkt heeft hier last van."

17
Lees ook:
17 miljard nodig om ambitieus woningbouwplan te realiseren

Duurdere offertes

Grondstoffen die ook nog eens duurder zijn geworden op de internationale markt. "We zien al sinds het begin van het jaar dan bouwgrondstoffen duur zijn", zegt bouweconoom Madeline Buijs van ABN Amro. "De sterkste stijging zie je bij hout en staal, wat zorgt voor duurdere offertes bij bouwbedrijven." Slecht nieuws voor bouwbedrijven, die in hun aanbestedingen geen rekening hielden met deze sterke prijsstijgen.

Voor andere bouwmaterialen geldt dat weer niet. Buijs: "Denk aan cement, beton en gipsplaten. Die vaak zwaardere materialen worden dichterbij geproduceerd. Dat is geen internationale markt."

"De sterkste stijging zie je bij hout en staal, wat zorgt voor duurdere offertes bij bouwbedrijven."

Houtprijs geëxplodeerd

Hoe zijn die hogere prijzen eigenlijk te verklaren? Wat betreft hout heeft dat meerdere oorzaken. Veel hout dat onze bouw gebruikt komt uit Scandinavië, de Baltische staten en Oost-Europa. Dit hout is tussen oktober en mei gemiddeld ruim 77 procent duurder geworden, laat brancheorganisatie Bouwend Nederland weten.

Dat heeft deels te maken met de 'kluswoede' die ontstaan is tijdens de voor velen saaie coronamaanden waarin we geen geld konden uitgeven aan horeca of vakanties - en de vraag naar bouwmaterialen sterk steeg.

Kluswoede
Lees ook:
Kluswoede zorgt voor lege schappen: vaak geen kwast meer te krijgen

Maar er zijn ook andere tegenvallers, zegt woordvoerder Richard Massar. "Zoals de opstopping in het Suezkanaal, en doordat de VS veel Europees hout opkoopt na een tegenvallende houtopbrengst in Canada vanwege schorskevers." Door een keverplaag zijn veel bomen aangetast en zijn ze ongeschikt voor de houtkap.

Tegelijkertijd is staal fors duurder geworden door weinig aanbod uit China, waar de productie en voorraden in coronatijd zijn afgebouwd. Hetzelfde geldt voor kunststoffen, waarvan de prijs sinds medio 2020 stijgt. Van Sante: "Het leidt ertoe dat meer Nederlandse bouwbedrijven verwachten dat zij hun prijzen gaan verhogen."

Hoop op betere tijden?

Al gloort er sinds deze week weer een sprankje hoop. De Amerikaanse termijnprijs voor hout - zeg maar de toekomstige houtprijs - is afgelopen maand met 40 procent gedaald.

Goed nieuws voor Nederlandsers die een veranda, dakkapel of schutting willen bouwen? "De gigantische piek is er wel uit", zegt marktvolger Buijs.

"Maar de algehele prijs is nog altijd tweemaal zo hoog als het gemiddelde op de lange termijn. Ook is deze Amerikaanse termijnprijs niet goed te vergelijken met de Nederlandse situatie. Dit is niet zomaar voorbij. Je kan wat dat betreft beter een half jaar wachten met je schutting."

Tijdig in gesprek

En als je verbouwing dan duurder of langer uitpakt, dan hoor je hier tijdig over geïnformeerd te worden door je aannemer. De vuistregel is dat bij een prijsstijging van zo'n 5 procent een gesprek volgt over eventuele aanpassingen of uitstel, afhankelijk van in welke fase je bouwproject zit.

"Dat zijn voor bouwers geen leuke gesprekken" zegt Massar van Bouwend Nederland, dat bouwbedrijven hierbij begeleidt. "Maar zij moeten zo'n gesprek in een vroeg stadium aangaan met hun opdrachtgever."