Uitspraak rechter

Veel vertraging voor nieuwe windparken op land

30 juni 2021 16:30 Aangepast: 30 juni 2021 16:56
De bouw van nieuwe windmolens zal langer duren. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Er dreigt een fors uitstel voor de bouw van windmolenparken op land. Er moeten namelijk milieueffectrapportages worden opgesteld en dat kost tijd.

De komende jaren wil het kabinet duizenden windmolens bouwen in Nederland om de milieudoelstellingen te halen. Het is de vraag of die windmolens er snel kunnen staan.

Dat is de consequentie van de uitspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van ons land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer windmolens en zonnepanelen: hier kunnen ze komen te staan

Manier waarop normen tot stand kwamen

"Het is niet gezegd dat de huidige normen voor de bouw van windmolens niet kloppen, maar het gaat om de manier waarop die normen tot stand zijn gekomen", legt Renata Königel, gespecialiseerd in omgevingsrecht bij Asselbergs & Klinkhamer advocaten, uit.

Er is namelijk een Europese richtlijn die zegt dat als je regels maakt, zoals voor de slagschaduw van de wieken en geluidsoverlast, er eerst een milieueffectrapportage moet worden opgesteld. Met andere woorden: als je niet eerst onderzoekt wat het effect is van blootstelling aan geluid of schaduw van een windmolen, dan weet je ook niet of de norm wel in orde is. En dat is niet gedaan, zegt Königel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wiekloze windturbine: 'Minder nadelig dan traditionele windmolen'

'Baanbrekend'

Ze noemt de uitspraak van de Raad van State 'baanbrekend'. Provincies en gemeenten zouden wel om de uitspraak heen kunnen, zegt zij. Dan zouden ze bijvoorbeeld in hun omgevingsvergunning of in hun bestemmingsplan eigen normen kunnen opnemen voor die windmolens. Maar een eenvoudige opgave is dat niet, aldus Königel.

"Dat is nogal een verantwoordelijkheid, om in de schoenen te gaan staan van de wetgever, die eerder de huidige normen heeft opgesteld", zegt zij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Windmolens en CO2-heffing: deze klimaatmaatregelen steunen we

Bestaande windmolens

Voor bestaande windmolens heeft de uitspraak van de rechter geen gevolgen. Die staan er al en ze zullen kunnen blijven doordraaien, aldus Königel.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van