Ga naar de inhoud
Door de lockdown

Stukken minder verkeer in 2020, maar we wandelden wel veel meer

Even wandelen was vaak de enige vorm van ontspanning tijdens de lockdowns.

Jaarlijks leggen Nederlanders miljarden kilometers af in eigen land, bijvoorbeeld om op werk te komen. Vorig jaar kwam daar verandering in: we legden nog 'maar' 147 miljard kilometer af, bijna een derde minder dan de 211 miljard kilometer in 2019. Reden? De coronacrisis.

Met name tijdens de eerste lockdown, die in maart 2020 werd afgekondigd, reisden we dagelijks veel minder, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Van 34 naar 12 kilometer

In die eerste lockdown daalde de gemiddelde afstand per persoon per dag van 34 kilometer begin maart, naar iets meer dan 12 kilometer begin april. De afstand steeg daarna weer geleidelijk en kwam in de zomer weer op hetzelfde niveau als in de zomer van 2019. 

Na de zomer steeg het aantal besmettingen weer en kondigde de overheid weer (nieuwe) maatregelen af. Ook nu daalde de mobiliteit, zij het niet zo sterk als tijdens de eerste lockdown. In de laatste weken van 2020 legden we per persoon gemiddeld 20 kilometer af op een dag. 

Openbaar
Lees ook:
Openbaar vervoer uitgestorven, nog maar fractie van normale aantal reizigers

Vooral het openbaar vervoer kreeg te maken met fors lagere aantallen reizigers. We reisden 60 procent minder met de trein; 54 procent minder met tram, bus en metro. Ter vergelijking: we legden 27,9 miljard kilometer (ruim een kwart) minder kilometers af met de auto en nog eens 34 procent minder als kilometers carpooler. 

Minder op de fiets, meer met de benenwagen

Ook fietsten we minder naar ons werk: 15,4 miljard kilometer in 2020 ten opzichte van 17,6 miljard kilometer in 2019.

Micha
Lees ook:
Micha bedacht de Ommetje-app: 'Dit succes was niet te voorspellen'

Het CBS keek niet alleen naar woon-werkverkeer, maar ook naar reiskilometers voor hobby’s, sporten, winkelen en op visite gaan. In al deze categorieën daalde het aantal reiskilometers, behalve voor het wandelen en het toeren. Dat deden we vorig jaar juist veel meer, een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van 2019. 

Er waren vorig jaar maar weinig manieren om buitenshuis te ontspannen, verklaart het statistiekbureau de stijging. Terrassen waren dicht, winkels veelal gesloten, net als sauna’s, pretparken en musea. Concerten en festivals waren helemaal uit den boze.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief