Nieuwe regels en wetten

Alcohol, pakketjes uit China én energie fors duurder (plus 8 andere veranderingen die vandaag ingaan)

30 juni 2021 06:49 Aangepast: 01 juli 2021 12:01
Beeld © Getty Images.

Het jaar is doormidden. Traditiegetrouw is het tijd voor nieuwe regels en wetten. Een deel daarvan raakt je portemonnee flink in positieve of negatieve zin, dit zijn de belangrijkste wijzigingen.

1. Statiegeld op kleine flesjes

Een plastic flesje in elkaar frommelen en in de vuilnisbak of container gooien? Dat kan niet langer, tenzij je een dief bent van je eigen portemonnee. Vanaf 1 juli zit er 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. 

De Nederlandse overheid wil zo de afvalberg verkleinen. Er is wel een transitieperiode om te voorkomen dat winkels oude volle flesjes weg moeten gooien. Je kunt de lege flesjes inleveren bij supermarkten en bij tankstations langs de snelweg. Later zullen er ook inzamelpunten komen op treinstations.

Eind 2022 komt er ook statiegeld op blikjes. Ook daarbij gaat het om 15 cent per stuk.

2. Btw op bestellingen van AliExpress

Net de Action, maar dan oneindig veel groter. Koop je ook weleens tassen, usb-kabels of kleding op AliExpress of andere niet-Europese winkels? Als je pakketje na 1 juli wordt bezorgd, wordt dat duurder.

Er komt voortaan 21 procent btw bij ofwel ruim 4 euro bij een pakketje van twee tientjes. Het wordt dan ook minder aantrekkelijk om in China te kopen. Als een winkel de btw niet vooraf rekent, is het extra werk voor Douane en pakketbezorger. Die rekenen dan 4 tot 10 euro extra aan inklaringskosten.

3. Einde aan telefoonterreur

We hebben ook goed nieuws. Krijg je veel ongewenste telefoontjes van telemarketeers? Er is hoop. Op 1 juli verandert de Telecommunicatiewet.

Het Bel-me-niet-register verdwijnt en wordt vervangen voor een opt-in-systeem. Je moet dan speciaal toestemming geven om gebeld te worden door verkopers, tenzij je al klant bent bij het bedrijf. Ook zzp'ers morgen niet zomaar meer gebeld worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Einde aan telefoonterreur: callcenters mogen niet zomaar meer bellen

4. Rente betalen voor je spaargeld

Geld lenen kost geld. Geld sparen ook als je een goedgevulde bankrekening hebt. Vanaf 1 juli moet je bij verschillende banken rente betalen als je meer dan een ton op je rekening hebt staan. De banken moeten namelijk ook weer rente betalen aan de Europese Centrale Bank voor het geld dat ze daar stallen.

De oplossing: spreid je geld over verschillende banken, dat is ook vanwege het depositogarantiestelsel veiliger. Je geld is namelijk maar tot een ton beschermd als je bank omvalt a la Icesave.

5. Minder korting op alcohol

Heb je binnenkort een feest? Dan had je gisteren nog even naar de supermarkt moeten rennen. Vanaf 1 juli zijn grote kortingsacties op alcoholische producten bij slijter en supermarkt verboden. Twee kratten bier of flessen wijn voor de prijs van één mag dan niet meer. De maximale korting ligt op 25 procent.

Daarnaast verdubbelt de boete voor het doorgeven van alcohol aan minderjarigen. Ouders, vrienden of andere volwassenen die deze truc toepassen om een minderjarige aan bier of andere alcoholische versnaperingen te helpen, kunnen een boete van 100 euro krijgen. Minderjarigen konden al een boete van zo'n 100 euro krijgen, als ze betrapt worden met alcohol in hun bezit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanaf morgen worden je AliExpress-pakketjes veel duurder: dit is waarom

6. Minimumloon en AOW iets omhoog

Krijg je slechts het minimumloon betaald voor je harde werk? Vervelend, maar je loon gaat vanaf 1 juli wel een klein beetje omhoog. Het gaat om een stijging van 0,96 procent ten opzichte van het minimumloon dat geldt sinds 1 januari 2021. 

Mensen van 21 jaar en ouder krijgen straks 10,91 euro per uur voor een 36-urige werkweek en 9,82 euro bij een 40-urige werkweek. Mogelijk zit er later meer in het vat, afhankelijk van de uitkomst van de formatiebesprekingen in Den Haag. Ouderen worden niet vergeten. Ook de AOW gaat een paar euro omhoog.

7. Betalen voor pinnen van geld

Wil je het geld dat op je rekening gestort wordt contant opnemen omdat je niet van pinnen bij de kassa houdt? Let dan op, want bij ABN Amro moet je vanaf 1 juli betalen als je jaarlijks meer dan 12.000 euro cash pint. Bij studenten ligt de grens zelfs op 6000 euro.

8. Geen huurverhoging

Normaal krijg je als huurder op 1 juli bijna altijd een verhoging aan je broek, maar dit jaar is dat anders. De huren van sociale huurwoningen mogen van 1 juli tot en met 30 juni 2022 niet worden verhoogd. Huur je in de vrije sector? Dan mag de huisbaas de huur wel verhogen, maar er zit aan maximum aan van 2,4 procent. Dat is de inflatie plus 1 procent. 

9. Rookruimtes verdwijnen

Rook je? Bij veel bedrijven en instellingen moest je dan al naar buiten maar als dat nog niet zo was, verandert dat. Rookruimtes verdwijnen per 1 juli in openbare panden en semi-publieke gebouwen zoals zorginstellingen, sportverenigingen en culturele instellingen. Over een half jaar volgen de bedrijfspanden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Betalen om te mogen sparen: vanaf 1 juli geldt een negatieve rente

10. Plastic wegwerpbestek verboden

Het is soms handig op vakantie of bij een barbecue in het park. Maar plastic wegwerpartikelen zoals bestek, borden en rietjes worden per 3 juli verboden. Het gaat om Europese regelgeving, dus ook over de grens moet je het voortaan doen met bamboerietjes of papieren wegwerpbordjes.

11. Fors hogere energierekening

Nog één laatste tegenvaller. Heb je nog geen nieuwe slimme energiemeter en gebruik je nachtstroom, dan heb je pech. Vanaf 1 juli geven netbeheerders niet langer een zogenoemd toonfrequentiesignaal door aan die oude energiemeters, dat noodzakelijk is om van het dag- naar het nachttarief te schakelen.

Alleen met een slimme meter kun je nog gebruikmaken van een lager tarief in de nachtelijke uren. Die meters hebben namelijk een ingebouwde klok. Ook gaat de energierekening fors omhoog door stijging van de variabele tarieven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kartonnen lepels: beter voor het milieu, 'maar ontzettend goor'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van