Grootste daling sinds 2009

Coronacrisis hakt erin, harde klap voor scheepvaart

28 juni 2021 07:01
De haven van Rotterdam. Beeld © Getty Images.

De coronacrisis heeft er vorig jaar goed ingehakt in de scheepvaart. De aan- en afvoer van goederen via Nederlandse zeehavens daalde tot bijna 558 miljoen ton. Dat is 8,2 procent minder dan in 2019.

Het gaat om de grootste daling sinds de economische crisis van 2009, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er werden vooral minder steenkool (-34,7 procent) en ertsen (-22,1 procent) aangevoerd, vooral veroorzaakt door de sterk afgenomen staalproductie in Duitsland.

Minder brandstof aangevoerd

Ook was er fors minder behoefte aan stookolie, gasolie en diesel, doordat we minder vlogen en minder kilometers op de weg maakten door het thuiswerken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scheepvaart moet verduurzamen, Rederij Doeksen loopt voorop met bio-LNG

De overslag van goederen in containers steeg wel licht, met 0,4 procent. In 2020 bedroegen de totale aan- en afgevoerde goederen in containers 134 miljoen ton. De afvoer van goederen in containers steeg met 1,5 procent, terwijl de aanvoer licht daalde. 

Rotterdamse haven

Bijna 98 procent van de containers in Nederland wordt gelost en geladen in de haven van Rotterdam. Rotterdam is de grootste containerhaven van Europa met ruim 14,3 miljoen teu, een standaardmaat voor containers, gevolgd door Antwerpen en Hamburg met respectievelijk 12,0 en 8,5 miljoen teu. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overslag in Rotterdamse haven daalt 9 procent door corona

Het aantal containers in Rotterdam daalde in 2020 met 3,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de haven van Hamburg daalde het met 7,9 procent nog sterker, terwijl Antwerpen een kleine plus noteerde (1,4 procent).

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van