Aandelen meer waard

Warren Buffett krijgt z'n geld maar niet weggegeven: nog 100 miljard over

24 juni 2021 16:45 Aangepast: 24 juni 2021 16:49
Warren Buffett Beeld © ANP

Warren Buffett, de bekendste belegger van de wereld, heeft opnieuw miljarden aan goede doelen geschonken. Inmiddels staat de teller op ruim 40 miljard dollar (33,5 miljard euro). Buffett zegt dat hij er bijna is, maar hij heeft juist nog een gigantisch bedrag uit te keren.

In 2006 deed Buffett de belofte om zijn hele vermogen (dat voor 99 procent uit aandelen van zijn bedrijf Berkshire Hathaway bestaat) aan het goede doel te geven. De miljarden worden verdeeld over vijf stichtingen. Bekendste is die van Bill en Melinda Gates.

Op het moment dat de vrijgevige Amerikaan begon met schenken, had hij 475.000 aandelen in Berkshire Hathaway in handen. Vandaag de dag heeft hij minder dan 240.000 stuks.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Superbelegger Warren Buffett (90) verdient 40 miljard met Apple

Probleem: de koers loopt op

"In 2006 beloofde ik om al mijn aandelen, meer dan 99 procent van mijn bezit, weg te geven aan filantropie. Ik ben nu halverwege", aldus de belegger in een persbericht. Dat klopt deels.

Hij heeft dan wel de helft van zijn aandelen weggegeven, maar dat wil niet zeggen dat hij op de helft van het bedrag zit dat hij kán doneren. 'Probleem' voor Buffett: zijn aandelen zijn meer en meer waard geworden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Meer spaargeld dan ooit: tijd om te starten met beleggen?

100 miljard dollar

De ongeveer 240.000 aandelen die hij bezit, zijn op dit moment goed voor een astronomisch bedrag van 100 miljard dollar. Als hij dat allemaal nog wil weggeven, is hij jaren bezig. Grote vraag is hoe de negentigjarige zakenman het voor elkaar krijgt om al dat geld weg te geven.

Zelf blijft hij er nuchter onder. Hij denkt dat na zijn dood mensen opstaan die geld doneren voor het goede doel. "Filantropie zal menselijk talent blijven koppelen aan financiële middelen. Samen zullen ze de wereld een betere plek maken. Een veel betere plek, voor toekomstige generaties."

Buffett samen met beste vriend Bill Gates Buffett samen met beste vriend Bill Gates

Vijf stichtingen

Buffett geeft zijn geld aan vijf stichtingen. Naast de Bill & Melinda Gates Foundation zijn dat de Susan Thompson Buffett Foundation (vernoemd naar zijn in 2004 overleden vrouw), de Sherwood Foundation (van zijn dochter Susan), de Howard G. Buffett Foundation (van zijn zoon Howard) en de NoVo Foundation (van zijn zoon Peter).

Van die vijf ontving de Gates Foundation de meeste miljarden. Het is de grootste particuliere stichting van de wereld. Het richt zich op gezondheidszorg voor arme landen, probeert armoede terug te dringen en biedt onderwijs aan.

Andere stichtingen houden zich bezig met juridische hulp voor Amerikanen die dat niet kunnen betalen, armoedebestrijding in de Verenigde Staten en toegang tot abortus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van