'Meer daklozen aan de poort'

Discussie over bedelverbod? 'De woningmarkt is het grote probleem'

24 juni 2021 17:37 Aangepast: 24 juni 2021 18:36
Een dakloze verblijft in een tent onder een spoorviaduct in Rotterdam. Beeld © ANP

Campagnes tegen geld geven aan bedelaars in gemeenten zorgen voor boosheid over het dak- en thuislozenbeleid. Volgens gemeenten en hulpinstanties is het vooral belangrijk dat er snel meer woonplekken bijkomen voor deze groep mensen. "Er moet veel breder gekeken worden."

Wel of geen geld geven aan bedelaars, die volgens sommige gemeenten voor overlast zorgen, is voer voor discussie. Op sommige plekken is het inmiddels verboden om te bedelen en worden flyers uitgedeeld om doneren te voorkomen.

Bedelcampagne gestopt

Met name een postercampagne van de gemeente Almere maakt veel los. De campagne — bedoeld om mensen bewust te maken dat er andere manieren van hulp zijn dan geld geven — is vandaag stopgezet na alle kritiek. "We constateren dat het niet gelukt is om mensen aan het denken te zetten en dat de campagne een te harde smaak heeft gekregen. Dat betreuren we", staat in een verklaring.

Volgens de gemeente was de campagne ook opgezet om overlast te verminderen. "De mensen die regelmatig in het centrum om geld vragen, zijn bekend bij zorgverlening en daarvan weten wij dat zij een uitkering ontvangen", zegt een gemeentewoordvoerder.

Ruim 36.000 daklozen

Er zijn volgens de laatst bekende cijfers ruim 36.000 mensen dakloos in Nederland, voor het overgrote deel mannen. Dat is nog los van dak- en thuislozen die buiten beeld zijn, omdat ze bijvoorbeeld op een camping zitten of opvanglocaties bewust mijden.

Het aantal daklozen is 'onacceptabel hoog' volgens demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie). Zijn ministerie trok vorig jaar april 200 miljoen euro uit voor de aanpak van dak- en thuisloosheid. Ook ging er 91 miljoen euro extra naar de opvang tijdens de coronacrisis.

Dat geld komt bovenop een jaarlijkse uitkering van 385 miljoen euro aan gemeenten voor maatschappelijke opvang. Zij zeggen in een reactie aan RTL Z blij te zijn met de extra miljoenen, maar denken dat het niet voldoende is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In veel steden geldt een bedelverbod: walgelijk of verstandig?

'Incidentele injectie'

En dat heeft vooral te maken met de groei van het aantal dak- en thuislozen in de afgelopen tien jaar. "Hoe goed de impuls van de staatssecretaris ook is, het is en blijft een incidentele injectie", zegt Ruud Koerts van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). "Er moet veel breder gekeken worden, vooral naar de woningmarkt die totaal op slot zit."

Volgens de gemeenten zijn ook de groepen aan de onderkant van de maatschappij de dupe van het grote tekort aan woningen en het gebrek aan doorstroom. Koerts: "Zij moeten concurreren om de schaarse betaalbare sociale woningbouw."

"Het is en blijft een incidentele injectie."

Eigen plek

Ook het Leger des Heils, de bekendste daklozenopvang met opvanglocaties door heel Nederland, hamert op de ontwikkeling van meer goedkope woonplekken.

"Mensen hebben een eigen plek nodig, of dat nu begeleid wonen is of niet", zegt woordvoerder Menno de Boer. "Anders zijn zij alleen maar bezig met overleven: waar slaap ik vanavond, heb ik wel genoeg te eten? Je moet de tijd in de opvang zo kort mogelijk maken en ervoor zorgen dat mensen zo snel mogelijk doorstromen."

Tijdelijk in hotel

De corona-uitbraak zorgde in die zin voor een positieve ontwikkeling. Omdat in de reguliere opvang niet genoeg ruimte was om veilig afstand te houden, kwamen gemeenten en particulieren met tijdelijke creatieve oplossingen, zoals onderdak in leegstaande hotels.

De Boer: "Dat heeft laten zien dat als je mensen die dak- of thuisloos een plek kan geven dit een positief effect heeft op hun welbevinden. Mensen waren beter aanspreekbaar en je kon beter afspraken met ze maken."

De hulpinstantie is zelf ook in actie gekomen voor meer woningbouw, waarbij het Leger des Heils het fonds 'WoonVermogen' heeft opgericht dat investeerders moet trekken voor de bouw van honderden woonplekken.

'Meer druk op opvang'

Het demissionaire kabinet kondigde vorig jaar de bouw aan van 12.400 woonplekken voor kwetsbare groepen. Ook die zijn hard nodig, volgens De Boer. "We krijgen de indruk dat de druk op de opvang de laatste tijd groter is geworden. Op alle locaties krijgen we meer mensen aan de poort."

Hij doet daarom een dringende oproep aan het kabinet. "Hou in het nieuwe landelijke woningbeleid rekening met mensen aan de onderkant van de samenleving die op straat kunnen belanden. Zorg ervoor dat er ook voor die doelgroep mogelijkheden zijn om ergens te wonen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van