Apple en Ant Group

DNB vreest invloed Big Tech en wil strenger toezicht op clouddiensten

24 juni 2021 13:17 Aangepast: 24 juni 2021 13:31
Het kantoor van De Nederlansche Bank in Amsterdam, juni 2021. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Grote techbedrijven krijgen steeds meer invloed in de financiële sector. Niet alleen via smartphones waarmee je kunt betalen, maar ook via het leveren van services aan banken en verzekeraars. Er moet daarom haast gemaakt worden met nieuwe regels voor toezicht op de Amazons en Googles van deze wereld, vindt De Nederlandse Bank (DNB).

Techbedrijven willen heel graag een rol in het betalingsverkeer, want dat kan hen interessante data opleveren over betalingen. Dat kan vervolgens weer gebruikt worden bij het gericht verkopen van advertenties, nog steeds een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor techbedrijven. 

Data

Omgekeerd hebben financiële instellingen ook wat aan de gegevens van techbedrijven. Apple en Google bijvoorbeeld leveren data uit smartwatches aan Amerikaanse zorgverzekeraars die hun klanten vervolgens korting kunnen geven. 

Daarnaast biedt het aanbieden van financiële diensten door techbedrijven ook gewoon nieuwe kansen om geld te verdienen. Daardoor neemt de invloed van techbedrijven snel toe in de financiële sector, stelt DNB.

Vier scenario's

Er zijn grofweg vier scenario's waarlangs de opmars van Big Tech in de financiële sector zal verlopen, verwacht DNB. 

  • Innovatieve finance: als banken en verzekeraars zelf op tijd de omslag maken naar snelle en efficiënte dienstverlening, zal er vooral een ondersteunende rol voor techbedrijven zijn. 
  • Big Tech aan de macht: als die innovatiekracht niet op tijd vanuit de financiële sector komt, dan 'voeren BigTechs de boventoon'. Zij kiezen dan banken uit om mee samen te werken en kunnen hard onderhandelen over tarieven voor hun diensten
  • Concurrentiestrijd: concurrentie tussen banken die zelf aan de slag gaan en techbedrijven die ook betaaldiensten aanbieden. 
  • Traditionele finance: er verandert weinig omdat banken er niet in slagen om te innoveren en omdat techbedrijven financiële diensten niet interessant vinden.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Big tech floreert terwijl economie krimpt: marktwaarde ruim 5 biljoen

Directeur Steven Maijoor, bij DNB verantwoordelijk voor toezicht, benadrukt dat de centrale bank onpartijdig is en ook niet kan zeggen welk scenario het meest waarschijnlijk is. Maar hij verwijst ook naar de situatie in China, waar grote techbedrijven zoals Ant Group zo machtig zijn geworden dat de overheid wil ingrijpen. 

Stabiliteit en vertrouwen

En dat is een situatie die de toezichthouder wil voorkomen in Europa. Er zitten weliswaar allerlei voordelen aan de technologische vooruitgang, zoals 'niet meer naar kleingeld hoeven grabbelen' als het gras is gemaaid, vertelt Maijoor. 

Maar de samenleving is vooral gebaat bij een stabiele financiële sector. En dat kan alleen als er toezicht op wordt gehouden, zoals dat nu bij banken en verzekeraars het geval is. 

"De kracht van banken is het vertrouwen dat het publiek heeft", aldus Maijoor. Het vertrouwen in techbedrijven is een stuk lager. Dat is volgens de centrale bank ook te danken aan de wetenschap dat banken in de gaten worden gehouden door toezichthouders zoals DNB.

Roep om meer bevoegdheden

Om dit toezicht goed uit te kunnen blijven voeren nu banken steeds meer samenwerken met techbedrijven, wil DNB meer bevoegdheden. Waar de grenzen tussen financials en grote techbedrijven vervagen, zoals DNB dat ziet, geldt dat niet voor het toezicht. 

Dat is wel nodig, want samenwerken met techbedrijven kan namelijk betekenen dat banken zelf minder verdienen aan hun service. Het gevolg kan zijn dat het financiële stelsel instabiel wordt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese cloud wankelt nu al door 'onderling wantrouwen'

DNB wil daarom dat er haast gemaakt wordt met de invoering van nieuwe Europese wetgeving voor de finaciële sector, DORA genaamd. Dat staat voor Digital Operational Resilience Act. Het Europees Parlement en lidstaten onderhandelen op dit moment over dit voorstel van de Europese Commissie. 

Bedrijven die kritieke diensten leveren aan banken op it-gebied, zoals de verhuur van cloudruimte, komen dan ook onder toezicht te staan. DNB wil graag dat dat toezicht in handen komt van de Europese Bankenautoriteit (EBA).

Machtspositie Amazon, Google en Microsoft

Die moet bijvoorbeeld in de gaten houden dat er niet een te klein groepje bedrijven is dat deze diensten levert. Deze markt wordt nu gedomineerd door dochterbedrijven van Amazon, Microsoft en Google, aldus DNB.

En hoewel de clouddiensten niet direct verbonden zijn met de rest van hun moederbedrijven, 'versterkt dit uiteindelijk wel hun machtspositie in de markt', verwacht DNB.

Toezicht is ook van belang om in samenwerking met privacywaakhonden goed in de gaten te houden dat deze bedrijven zich aan privacywetgeving houden als het gaat om de data van klanten die ook in de cloud zitten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek Britse toezichthouder naar macht Apple en Google

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van