Dood gevonden in cel

Het bizarre leven van John McAfee: van 100 miljoen naar bankroet

24 juni 2021 13:46 Aangepast: 24 juni 2021 14:31

Hij bedacht een antivirusbedrijf en werd schathemeltjerijk, maar verloor zijn hele vermogen. Vervolgens rolde hij van schandaal in schandaal. Ondernemer John McAfee, die gisteren stierf in een Spaanse cel, leidde een persoonlijk en zakelijk leven dat zo verfilmd kan worden.

Eind jaren 80 start McAfee een softwarebedrijf dat computers en computernetwerken beveiligt. Het groeit uit tot het bekendste antivirusprogramma van de wereld. De verkoop levert hem een paar jaar later een smak geld op. McAfee krijgt 100 miljoen dollar mee.

Dat had veel meer kunnen zijn, als hij zijn aandelen later had verkocht. Hij had miljarden kunnen verdienen, maar McAfee is klaar met het wereldje. Hij klust nog even bij als yogaleraar en gaat boeken schrijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zo beleefde RTL Z de dramatische weken na de val van Lehman Brothers

Financiële crisis

Investeren doet hij ook. Hij koopt kunst en belegt op de beurs. Dat gaat compleet mis in 2008. Tijdens de financiële crisis stort de beurs in na het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. 

En Lehman Brothers, dat is nu net de bank waar hij voor miljoenen en miljoenen aan obligaties koopt. Bijna al zijn geld zit erin en die investering is waardeloos. Om weer aan geld te komen, verkoopt hij bezittingen.

De timing kan niet beroerder zijn. Huizenprijzen zijn gekelderd en investeerders durven in een onzekere periode niet of nauwelijks geld uit te geven. Met zijn rug tegen de muur verkoopt hij een landgoed in Colorado, zijn stulpjes in Hawaï en New Mexico en zelfs een privéjet.  

"Ik ben een gek voor sommige mensen, omdat ik me niet aan de normale regels houd." - Bij ABC News (2017)

Op de vlucht

Een paar jaar later gaat het weer mis. In 2012 woont hij in Belize in centraal Amerika, maar daar slaat hij op de vlucht. De politie verdenkt hem van betrokkenheid bij de moord op zijn buurman. Hij ontkent, geeft zelfs een interview terwijl hij op de vlucht is, maar zal Belize verlaten.

Als berooid man welteverstaan. De politie valt zijn panden binnen en neemt al zijn bezittingen in beslag. Volgens de zakenman hangen de gebouwen vol met waardevolle kunst en is dat het enige van waarde dat hij bezit. Wat er met de kunst gebeurt, is onduidelijk. Later zullen de gebouwen ‘onder verdachte omstandigheden’ afbranden.     

Via Guatemala, waar hij wordt opgepakt en vervolgens wordt vrijgelaten, belandt hij in Miami. Daar zal hij Janice, zijn toekomstig vrouw, leren kennen. Met de voormalig prostituee zal hij in het Canadese Montreal gaan wonen.

Zonder geld dus. “Ik heb het verspeeld, zoals iedereen die geld heeft”, zegt hij er later over tegen nieuwszender ABC.  

John McAfee met zijn vrouw Janice (2019). John McAfee met zijn vrouw Janice (2019).

Volgens The Washington Post wordt McAfee in totaal 21 keer gearresteerd in 11 verschillende landen. Het gaat om overtredingen van de wapenwet, drugshandel en andere aantijgingen.

McAfee in een cel in  Puerto Plata, Dominicaanse Republiek (2019) McAfee in een cel in Puerto Plata, Dominicaanse Republiek (2019)

Hacken

Het lijkt de jaren erna rustiger te worden in het leven van McAfee. Hij klust bij als consultant voor techbedrijven. Hij adviseert ze op het gebied van overnames en reorganisaties.

En ook luisteren mensen naar hem als het gaat om hacken. Steeds meer bedrijven en overheden krijgen te maken met hackers. McAfee mag opdraven als expert. “Het is een kans voor mij om erover te praten. Mensen luisteren naar me”, zegt hij erover.

Crypto

Dat doen sommigen ook als hij het over crypto’s heeft, een ander populair gespreksonderwerp. Hij is dolenthousiast over de digitale valuta. Die zijn volgens hem nodig ‘om te voorkomen dat regeringen inkomstbelastingen innen’.

Een uitspraak die hij overigens doet als presidentskandidaat. In zowel 2016 als 2020 probeert hij namens de Libertarische Partij een gooi te doen naar het Amerikaanse presidentschap. Tevergeefs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Antiviruspionier John McAfee opgepakt in Guatemala

Witwassen en fraude

De liefde voor cryptomunten zal de ondernemer uiteindelijk de das omdoen. Eind vorig jaar wordt hij aangehouden in Barcelona. De Amerikaanse autoriteiten verdenken hem van witwassen en fraude met cryptomunten.

Op Twitter maakt hij reclame voor verschillende munten, die hij vervolgens verkoopt als de koers oploopt. Zonder dat eerlijk te melden, aldus de autoriteiten. Met die handel zou hij 13 miljoen dollar hebben verdiend. Ook zou hij belastingfraude hebben gepleegd.

Uitlevering

De maanden na zijn aanhouding slijt McAfee in een Spaanse cel. Tot gister de Spaanse rechtbank oordeelt dat hij wordt uitgeleverd aan de VS. Enkele uren na die uitspraak wordt McAfee dood in zijn cel aangetroffen. 

Zijn advocaat zegt tegen persbureau Reuters dat McAfee zichzelf heeft opgehangen. De kleurrijke ondernemer is 75 jaar oud geworden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Softwarepionier John McAfee dood gevonden in zijn Spaanse cel

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van