Miljardenbusiness

Nederland nog net grootste vleesexporteur in de EU

23 juni 2021 11:41 Aangepast: 23 juni 2021 11:50
Een varkenstransport (archieffoto).

Van kalfslapjes tot kippenpootjes: Nederland voerde vorig jaar voor maar liefst 8,8 miljard euro vlees uit. Daarmee zijn we de grootste vleesexporteur in de Europese Unie, al zit Spanje ons op de hielen.

Dat blijkt uit de nieuwe Internationaliseringsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Lichte afname

Het vlees gaat met name naar Duitsland (kalfsvlees), het Verenigd Koninkrijk (pluimveevlees) en China (voor het overgrote deel varkensvlees).

Nederland is nog steeds de grootste exporteur van vlees, maar die export nam ten opzichte van 2019 wel met 5 rocent af. Dat gold ook voor andere grote vleesexporterende EU-landen als Polen en Duitsland.

Een precieze reden geeft het CBS hier niet voor, al lijkt het waarschijnlijker dat corona aan de daling ten grondslag ligt dan de stikstofproblematiek.

CBS-econoom Marjolijn Jaarsma ziet geen aanwijzingen om te denken dat bedrijven al op grote schaal zijn gesloten vanwege de stikstofcrisis en dat daardoor de export is afgenomen. "In andere landen speelt die crisis niet, of lossen ze het op een andere manier op, en daar daalde de export ook."

Spanje op de hielen

Nederland is nu nog de grootste exporteur, al is dat wel zonder de wederuitvoer en doorvoer van vlees. "Wat we bijvoorbeeld uit Argentinië halen en doorvoeren naar Duitsland", geeft Jaarsma als voorbeeld. "Zonder die wederdoorvoer is Spanje de grootste exporteur."

Dat land voerde vorig jaar voor 8,7 miljard euro vlees uit. Waar in Nederland de exportwaarde redelijk verdeeld is over de drie categorieën vlees, maakt in Spanje varkensvlees het gros van de export uit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer export naar China: machines, varkensvlees en melkpoeder

Of Nederland de komende jaren van de koppositie wordt verdreven, hangt onder meer af van het nieuwe kabinet, denkt Jaarsma. "Het wordt interessant om te volgen welke keuzes in de formatie gemaakt gaan worden met betrekking tot de veestapel."

Zo stelde D66, de tweede partij bij de verkiezingen afgelopen maart, twee jaar geleden al voor om de veestapel te halveren, om zo de stikstofuitstoot te verminderen.

Binnenlandse verkoop

Van de 8,8 miljard euro exportwaarde komt 85 procent voor rekening van in Nederland geproduceerd of verwerkt vlees. De overige 15 procent betreft wederuitvoer of doorvoer.  

De productie van vlees levert toegevoegde waarde op voor de Nederlandse economie. In 2019 ging het om 8,7 miljard euro. Daarvan kwam zo’n 60 procent (5,2 miljard) op het conto van vleesexport.

Meer dan de helft van het in Nederland geproduceerde vlees gaat dus naar het buitenland. De overige 3,5 miljard wordt verdiend aan binnenlandse verkoop, bijvoorbeeld aan supermarkten en slagers. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van