Sneller dan verwacht

CPB: economie herstelt van coronacrisis, koopkracht daalt in 2022

22 juni 2021 08:05 Aangepast: 22 juni 2021 13:00
Strandbezoekers bij Bloemendaal, halverwege juni 2021. Beeld © ANP

De Nederlandse economie herstelt sneller dan eerder verwacht van de klap van de coronacrisis. De werkloosheid stijgt volgend jaar wel, net als de inflatie. Omdat de lonen maar heel matig stijgen, zal de koopkracht dalen, verwacht het Centraal Planbureau (CPB).

Dit jaar zal de Nederlandse economie met 3,2 procent groeien, na de krimp van 3,7 procent in coronajaar 2020. Volgend jaar verwacht het CPB zelfs 3,3 procent groei. De ramingen van het CPB zijn belangrijk omdat deze gebruikt worden bij het maken van overheidsbeleid. 

'Krachtig herstel'

"Wij maken een bijzondere crisis mee. Een crisis die gekenmerkt wordt door forse productiedalingen in specifieke sectoren, die echter krachtig herstel laten zien zodra de coronasituatie versoepelingen toelaat", aldus Pieter Hasekamp, directeur van het CPB. 

Miniatuurvoorbeeld
Maart 2021:

Tweede coronagolf dempt economisch herstel, werkloosheid loopt flink op

Ook de werkloosheid komt een stuk minder hoog uit dan eerder werd verwacht. Dit jaar zal 3,6 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zonder werk zitten, volgend jaar zal dit stijgen tot 4,1 procent. Dat is ongeveer gelijk aan het gemiddelde werkloosheidsniveau in de jaren voor de coronacrisis. 

Het optimisme van het CPB sluit aan bij dat van De Nederlandsche Bank, die vorige week al met een rooskleurige verwachting kwam

Miniatuurvoorbeeld
Juni 2021:

DNB: economie herstelt sneller van crisis dan verwacht, geen reden meer voor overheid om voor kerstman te spelen

Daling koopkracht

De inflatie zal dit jaar uitkomen op 2 procent en volgend jaar 1,8 procent zijn, verwachten de rekenmeesters van het kabinet. Omdat de lonen maar matig zullen stijgen, zal de koopkracht voor Nederlandse huishoudens verzwakken. 

In 2020 stegen de lonen gemiddeld met zo'n 2,8 procent voor nieuwe cao's die werden afgesloten. Dit jaar zullen de lonen slechts met 1,7 procent stijgen, volgend jaar met 1,8 procent. De loonstijging is daarmee onvoldoende om te compenseren voor het duurder worden van boodschappen, brandstof en energie. Als er niets verandert, bijvoorbeeld door maatregelen van een nieuw kabinet, daalt de koopkracht volgend jaar met 0,3 procent. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UWV ziet arbeidsmarkt herstellen, verwacht geen grote banenkrimp

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van