'Historisch project'

Ikea steekt 1 miljard in groene energie voor arme landen

21 juni 2021 09:33 Aangepast: 21 juni 2021 11:19
Jongeren krijgen les over zonnepanelen in Namibië. Beeld © ANP

Ook armere landen moeten geholpen worden in de overgang naar groene energie. Dat vinden de Ikea Foundation en Rockefeller Foundation, die samen 1 miljard dollar (843 miljoen euro) uittrekken om te investeren in groene projecten.

De twee stichtingen, opgezet door wijlen Ikea-oprichter Ingvar Kamprad en oliemagnaat John D. Rockefeller, noemen het een 'historisch initiatief'.

Ze denken met de investering ongeveer 1 miljard mensen toegang te kunnen geven tot groene stroom in de komende tien jaar. Ook zou er 1 miljard ton aan CO2 bespaard kunnen worden met projecten waar geld naartoe gaat.

'Anders halen we doelen niet'

Het geld gaat vooral naar kleine, lokale projecten, dichtbij de plek waar de energie nodig is. Dat werkt beter dan grote gecentraliseerde energiecentrales neerzetten, aldus de Ikea Foundation.

Als we niet op wereldwijde schaal werken aan verduurzaming, halen we de doelen van het Parijs-akkoord niet, reageert Ikea-ceo Per Heggenes in een persverklaring. "We moeten eerlijk zijn en erkennen dat de huidige aanpak niet het effect oplevert dat de wereld nodig heeft, in de tijd die we ervoor hebben", zegt hij.

Kijk ook deze video, waarin we uitleggen waarom één van de grootste energiebedrijven ter wereld nog steeds volop investeert in fossiele brandstoffen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van