Gemeenteraad akkoord

Kogel door de kerk: Rijswijk bouwt zelf huizen voor middeninkomens

21 juni 2021 07:04 Aangepast: 21 juni 2021 07:21
Een woonwijk in aanbouw in Rijswijk. Beeld © ANP Foto

De gemeenteraad is in grote meerderheid akkoord gegaan en dus ligt de weg vrij voor de gemeente Rijswijk om zelf zo’n 100 huurwoningen in het middensegment te ontwikkelen. In het voorjaar van 2023 moeten ze worden opgeleverd.

Het plan werd vorig jaar zomer opgesteld door wethouders Johanna Besteman (CDA), verantwoordelijk voor het dossier Wonen en Jeffrey Keus van Financiën. De gemeenteraad ging onlangs akkoord.  

100 nieuwe woningen

Op veel plekken in Nederland is een schreeuwend tekort aan ‘middenhuur’: woningen met een huurprijs tussen ongeveer 740 en 1000 euro per maand. Middeninkomens, zoals agenten, docenten en verpleegkundigen, zijn daar de dupe van. Zij verdienen te veel voor een sociale huurwoning en te weinig om een huis te kunnen kopen.

In Rijswijk is dat niet anders en met de nieuwbouw wil de gemeente daar nu verandering in brengen. Omdat de markt het gat niet oppakt, doet Rijswijk het zelf. In een pilot worden zo’n 100 vrijesectorwoningen (appartementen en eengezinswoningen) gebouwd in de nieuwe wijk Rijswijk Buiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De gemeente als huisbaas? Rijswijk gaat zelf huizen bouwen voor middeninkomens

De grond waarop de woningen komen, verkoopt de gemeente aan ontwikkelaars. Die bouwen er huizen op. Een nog op te richten Woonfonds, waarin de gemeente een belang van minimaal 25 procent neemt, koopt deze woningen op en verhuurt ze vervolgens.

Kosten: 30 miljoen

De woningen moeten minimaal 10 tot 15 jaar beschikbaar zijn voor de huurwoningenmarkt. Een eengezinswoning moet kaal zo’n 975 euro gaan kosten; een appartement tussen de 825 en 875 euro. De gemeente hoopt met name huurders te trekken die doorstromen vanuit sociale huurwoningen.

De bouw van de woningen kost in totaal zo’n 30 miljoen euro. Rijswijk investeert zelf krap 3 miljoen. Het overige geld moet van andere participanten in het Woonfonds komen en wordt geleend bij de bank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woningtekort in 2030 nog steeds groot: 157.000 huizen te weinig

'Onorthodoxe manier'

Hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer (TU Delft) reageerde eerder bij RTL Z al enthousiast op het plan. "Er is een enorme vraag naar dit soort woningen, vooral voor meerpersoonshuishoudens, zeg maar gezinnen."

"Marktpartijen blijken niet in staat dat soort woningen te bouwen. Dit is een vrij onorthodoxe manier, maar gemeenten kunnen dat wel. Zij hebben lage financieringslasten, vanwege de lage rente en ze hoeven niet zo'n heel hoog rendement te halen."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van