Ga naar de inhoud
Geen beroep

EU legt zich in stilte neer bij verlies Starbucks-zaak

Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) in het Europees Parlement, 18 mei 2021 Beeld © AP

Eurocommissaris Margrethe Vestager heeft zich in 2019 in alle stilte neergelegd bij haar verlies in de zaak over de verboden staatssteun die Nederland aan Starbucks zou hebben gegeven. De op een na hoogste rechter van Europa oordeelde dat de Commissie onvoldoende bewijs had aangeleverd dat de 25,7 miljoen euro aan belastingvoordeel die de Amerikaanse koffieketen kreeg illegaal was.

De Europese Commissie had twee maanden de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak van het Gerecht van het Europees Hof van Justitie. Dat is niet gebeurd, ontdekte RTL Z vandaag. 

Waarom de Commissie niet in hoger beroep is gegaan, is onduidelijk. Een woordvoerder van Vestager reageert niet direct op inhoudelijke vragen van RTL Z. 

EU-hof:
September 2019:
EU-hof: deal Starbucks met Nederlandse fiscus geen illegale staatssteun

De rechters oordeelden dat Vestager onvoldoende bewijs had geleverd om aan te tonen dat er sprake was van illegale staatssteun bij de deal die het Amerikaanse bedrijf sloot met de Nederlandse belastingdienst.

25,7 miljoen euro

Vestager had Nederland opgedragen om 25,7 miljoen euro in te vorderen bij de Nederlandse BV van Starbucks. Dat bedrag had het bedrijf volgens haar dankzij afspraken met de fiscus te weinig aan belasting betaald in de periode van 2008 tot en met 2014. 

In een reactie op het vonnis beloofde toenmalig staatssecretaris Menno Snel destijds dat hij het bedrag dat hij onder dwang van Vestager had moeten invorderen, zou terugbetalen aan Starbucks. En dat is ook gebeurd, laat een woordvoerder van het ministerie weten. 

Nederlaag
Juli 2020:
Nederlaag Commissie: EU-rechter haalt streep door naheffing 13 miljard voor Apple

In een andere belastingzaak, die tegen Ierland en Apple over illegale staatssteun via een belastingdeal geeft Vestager nog niet op. In juli van vorig jaar leed de Europese Commissie een gevoelige nederlaag. Toen oordeelde het Europese gerecht dat Apple de achterstallige belastingaanslag van 13 miljard euro niet hoeft te betalen, zoals Vestager eist.

Zaken tegen Amazon en Nike

Zij is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan. Wanneer deze zaak dient, is onbekend, er is nog geen datum voor gepland, laat een woordvoerder van het Hof weten. 

Vestagers strijd tegen belastingdeals tussen grote (Amerikaanse) bedrijven en individuele lidstaten verloopt moeizaam. In mei leed zij een fikse nederlaag in haar zaak tegen Amazon en Luxemburg. Of zij hiertegen in beroep gaat, is nog niet bekend. 

Nederlandse
Januari 2019:
Nederlandse belastingdeal met Nike waarschijnlijk illegale staatssteun: EU start onderzoek

Op 14 juli komt het vonnis van de Europese rechters over een zaak met een Nederlands tintje, namelijk die van Nike en dochterbedrijf Converse tegen de Commissie. Het Amerikaanse bedrijf stapte naar de rechter naar aanleiding van het onderzoek dat Vestager is gestart naar ongeoorloofde staatssteun. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van