Car Driver Deals

Gedupeerden leaseschandaal dienen samen schadeclaim in

19 juni 2021 09:38 Aangepast: 21 juni 2021 23:18
Beeld © Getty Images

Zeker 170 gedupeerde leaserijders gaan een schadeclaim indienen bij mobiliteitsbedrijf Car Driver Deals (CDD) nadat vorige week bleek dat ze onverwacht hun auto in moesten leveren. Ook een rechtszaak wordt als optie overwogen.

CDD uit Maasbracht verkeert in zwaar weer, schreef RTL Z vorige week al. Het bedrijf waar auto's bij geleased werden, blijkt al maanden de rekeningen niet betaald te hebben. Het zorgt ervoor dat financieringsmaatschappijen en grote verhuurbedrijven die eigenaar zijn van de auto's die terughalen.

Angst voor faillissement

De afgelopen week werd bij honderden klanten de leaseauto opgehaald of kregen ze opdracht die in te leveren.

Bij sommige mensen worden de auto's opgespoord en meegenomen, terwijl privé-spullen er nog in liggen. Sommige mensen worden van de weg gehaald omdat de auto's als gestolen zijn opgegeven. Andere bedrijven overleggen met de leaserijder over een inleverdatum, maar ook dan moet de auto terug.

Ze hebben echter duizenden euro's vooruit betaald. Dat geld horen ze terug te krijgen. Klanten en juristen zijn echter bang voor een faillissement van CDD, waardoor het ontzettend lastig kan worden het geld terug te krijgen. Sommige klanten weigeren daarom de auto in te leveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Piramidespel vermomt zich als hippe cryptocurrency

Wet

"Wettelijk gezien moeten de leaserijders de auto teruggeven", zegt advocaat Olivier van Hardenbroek van advocatenkantoor Delissen Martens. Hij bestudeerde de diverse contracten en bereidt mede namens Stichting Achmea en Klaverblad Verzekeringen, waar veel klanten een rechtsbijstandverzekering hebben lopen, een gezamelijke claim voor.

"De meeste klanten hebben een mobiliteitsovereenkomst met een derdenbeding. Daar staat in dat de klant weet dat de auto van een derde partij kan zijn en dat die partij de auto kan opvorderen. Hij moet daaraan meewerken. Als dat gebeurt loopt de overeenkomst van rechtswege af." Het vooruitbetaalde geld voor huur van de auto moet dan wel terugbetaald worden. De vraag is echter of dat geld er is.

Rechter

CDD is niet aangesloten bij een brancheorganisatie als Keurmerk Private Lease of Bovag en ook niet bij een geschillencommissie. Hierdoor is alleen de gewone rechter bevoegd om geschillen te behandelen.

Die claim van advocatenkantoor Delissen Martens gaat in eerste instantie naar het moederbedrijf van CDD. "Maar als het bedrijf failliet gaat, en daar ben ik bang voor, dan dienen we de claim in bij de curator."

Gedupeerden

Tot nu toe hebben 170 gedupeerden zich bij hem gemeld, maar dat aantal stijgt dagelijks, zegt de advocaat. Een deel van de gedupeerden die RTL Z sprak wil wachten tot 1 juli, een datum die door CDD genoemd wordt waarop meer duidelijk moet worden over gesprekken met een investeerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden leaserijders moeten acuut auto inleveren, auto's soms weggehaald

Piramidespel

Hoewel de eigenaren zich nog steeds in stilzwijgen hullen en geen mediavragen beantwoorden, wordt uit gesprekken met medewerkers en klanten die anoniem willen blijven langzaam duidelijk hoe CDD werkte.

Klanten konden bij CDD voor een gereduceerd tarief een auto leasen, mits er voor een paar jaar vooruit werd betaald. Het bedrijf huurde de auto's die het verhuurde zelf bij tientallen autoverhuurders en leasemaatschappijen door heel Nederland. Die waren zeker tijdens de coronacrisis blij dat ze toch een klant hadden.

Financiering

De auto's werden echter gefinancierd door iets wat op een piramidespel lijkt. De inleg van nieuwkomers was daarbij essentieel. CDD werkt onder de statutaire naam Atvangarde BV. Dit bedrijf had zelf niet veel afbetaalde auto's in bezit of kapitaal op de balans.

"Die auto's werden ofwel gefinancierd door leningen bij grote financieringsmaatschappijen. Maandelijks moest er een bedrag terugbetaald worden, iets dat al lang niet meer is gedaan", zegt Van Hardenbroek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Uber stopt met autolease in VS vanwege hoge verliezen '

Onderhuur

Verder is een groot deel van de auto's gehuurd bij andere verhuurbedrijven zoals Sixt, Avis, Alcredis, Autohopper, Enterprise, Multilease en Alphabet.

Formeel mochten deze auto's volgens de overeenkomst niet worden doorverhuurd, maar dat werd genegeerd. Bij sommige bedrijven werden tientallen auto's gehuurd, bij anderen meer dan honderd. CDD deed hierbij vaak alsof ze de auto's voor eigen personeel huurde.

Waarschuwing Bovag

Na verloop van tijd werd de huur van die auto's echter niet meer betaald, zo waarschuwde Bovag eerder dit jaar haar leden, zonder daarbij overigens de naam van Avantgarde of CDD te noemen. Het zou om betalingsachterstanden van meer dan een half jaar gaan.

 "Bovag heeft meerdere meldingen ontvangen van aangesloten verhuurbedrijven over een partij die de laatste tijd grote aantallen auto’s huurt om deze vervolgens weer aan eigen klanten te verhuren. Na verloop van tijd blijft betaling echter uit," zo staat in de verstuurde waarschuwing.

"Het in Limburg gevestigde, landelijk opererende bedrijf meldde zich de afgelopen maanden bij meerdere verhuurders met uiteenlopende voorstellen, veelal omdat de onderneming voorloopauto’s nodig heeft." Voorloopauto's zijn auto's die tijdelijk worden gebruikt, terwijl de klant wacht op een leaseauto.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

25 procent meer lease-auto's op kenteken gezet

Lagere prijs

Het opvallendste is dat die auto's dan voor een lagere prijs worden doorverhuurd. Zo haalt CDD veel klanten binnen. Die weten - vergeleken met normale leaseovereenkomsten - niet vooraf welke auto ze krijgen, wel dat ze recht hebben op het gebruik van een auto.

Het bedrijf groeit snel maar de klanten weten vaak niet dat ze in een auto rijden die niet van CDD maar van bijvoorbeeld Sixt is.

Het bedrijf verdient niet aan het doorverhuren van de auto's, maar verdient wel aan leningen die klanten afsluiten bij Atvangarde om de auto een paar jaar vooruit te betalen. 

Inkoopprijs

Ook kocht het bedrijf de laatste jaren zelf goedkoop voor inkoopprijs auto's op. Het kon dat doen doordat er meer auto's op de markt kwamen dan er vraag naar was. Na een paar jaar moesten die wagens weer verkocht worden, vaak tegen dezelfde prijs als waarvoor ze gekocht werden zodat er geen verlies gemaakt werd maar wel verdiend was aan de verhuur.

Het bedrijf blijft overeind doordat er steeds nieuwe klanten zijn die zich melden. Er wordt alvast betaald, terwijl de auto's soms pas na een jaar of later komen zoals is afgesproken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Automobilisten kiezen vaker voor privé-leaseauto: 150.000 op de weg

Sneeuwbaleffect

Na de waarschuwing van Bovag ontstaat langzaam een sneeuwbaleffect. Meerdere autobedrijven en financiers halen de auto's terug. Ze geven hiervoor verschillende redenen.

In sommige gevallen gaat het om een betalingsachterstand, in andere gevallen wordt het verbod om de auto onder te verhuren overtreden. Van Hardenbroek: "In weer andere gevallen is er op tijd betaald maar heeft het autobedrijf door alle commotie toch besloten om de samenwerking op te zeggen."

Ook als je auto nog niet geleverd is, kun je een claim indienen, zegt van Hardenbroek. "Vaak kun je het contract kosteloos ontbinden, 60 dagen voordat de auto geleverd zou worden. Op basis van die annulering ontstaat de verplichting voor CDD om het al voorgeschoten bedrag terug te betalen en kun je dus een claim indienen."

Volgens de advocaat zou er minstens 30 miljoen euro vooruit betaald zijn. Die schatting is gebaseerd op de hoeveelheid auto's die CDD naar eigen zeggen heeft rondrijden (3000) en het gemiddelde bedrag dat door die huurders is vooruitbetaald (10.000 euro). Daar komen nog de vooruitbetalingen van klanten die nog geen auto gekregen hebben bij.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van