De kans op een ongeluk is een stuk kleiner voor bestuurders van auto's die zijn uitgerust met systemen die waarschuwen voor als het mis dreigt te gaan. Klinkt logisch, maar er is nu ook bewijs voor, op basis van data van verzekeringsclaims na ongelukken.
Uit die gegevens blijkt dat auto's waar zo'n systeem in zit, minder vaak bij ongelukken zijn betrokken dan auto's waar geen rijhulp in zit. Dat blijkt uit onderzoek van het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars.
Impact verminderen
"De kans op een ongeval kan worden teruggebracht met wel 50 tot 65 procent", zegt Richard Weurding, directeur van het Verbond.
Vorig jaar kwamen er in het verkeer meer dan 600 mensen om het leven. "Met deze systemen kan die impact worden verminderd, waardoor de kosten voor de maatschappij naar beneden kunnen."

Van alle zogeheten Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) blijkt de Lane Keep Assist het meeste bij te dragen aan de veiligheid. Met dit systeem, dat waarschuwt als je uit je rijbaan dreigt te raken en bijstuurt, is de kans op een ongeluk 67 procent kleiner.
'Ontwikkelingen gaan hard'
"De ontwikkelingen zijn wel heel hard gegaan de afgelopen jaren, zeker doordat de chips steeds intelligenter worden", vertelt Jos van der Meij van Volvo-dealer Broekhuis uit Zeist.
"Dankzij Lane Keep Assist geeft de auto een waarschuwing en wordt mijn rijgedrag gecorrigeerd als ik niet goed op zit te letten."
Waarschuwingen
Het systeem dat waarschuwt als er een aanrijding van achteren dreigt, de zogeheten Rear Collision Warning, verlaagt de kans op een ongeluk met 50 procent. Dit systeem waarschuwt de achteropkomende bestuurder om het ongeluk te voorkomen en als dat niet helpt, spant het de gordels aan zodat de inzittende van de auto beter beschermd zijn tegen de klap. Ook zet het de auto op de rem.
Het systeem dat waarschuwt voor voetgangers, fietsers of andere auto's in de dode hoek van de bestuurder verkleint de kans op een ongeluk ook aanzienlijk, met een derde namelijk.
Niet alle systemen gunstig
Overigens zijn niet alle rijhulpen goed voor de veiligheid. De kans op ongelukken is juist weer groter bij het gebruik van de cruise control en bij parkeerassistentie, blijkt uit het onderzoek.

Bij de ANWB zien ze ook nadelen bij het gebruik van de rijhulpen. "Sommige systemen geven de indruk dat de auto zelfrijdend is", zegt Chris Hottentot van de ANWB. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Adaptive Cruise Control, waarbij de auto automatisch voldoende afstand houdt tot de voorganger.
"Mensen gaan dan andere dingen doen, zoals WhatsAppen of e-mails lezen", legt Hottentot uit. "Dat moet je niet doen, je moet wel op blijven letten."
Oproep aan politiek
Autobranchevereniging RAI is groot voorstander en pleit zelfs om het gebruik ervan te stimuleren met belastingvoordelen, laat woordvoerder Floris Liebrand weten. Dat zou kunnen door de systemen uit te zonderen van de BPM, de aanschafbelasting voor personenauto’s, of door deze belasting gewoon te verlagen.

Ook de verzekeraars hebben een oproep aan politiek Den Haag. Die zou niet alleen de uitkomsten van dit onderzoek in beleid moeten omzetten, maar het ook mogelijk moeten maken om meer onderzoek te doen naar de oorzaken van ongelukken. Daarvoor zouden de verzekeraars meer data willen, zoals die van ziekenhuizen en voertuigen.

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief
Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief.