Bijna 17 jaar ruzie

EU en VS leggen vliegtuigruzie bij, sancties voor 5 jaar bevroren

15 juni 2021 13:59 Aangepast: 15 juni 2021 16:22
Urusula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, samen met de Amerikaanse president Joe Biden. Beeld © AFP

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een bijna 17 jaar durende ruzie over vliegtuigsubsidies bijgelegd. De wederzijdse sancties die zijn opgelegd voor steun aan Boeing en Airbus worden voor vijf jaar bevroren. 

Dat is goed nieuws voor de handel in miljarden euro's aan goederen die geraakt werden of dreigden te worden door extra heffingen op producten variërend van Europese wijn tot Amerikaanse tabak en sterke drank. 

Oplossing zoeken 

In de komende vijf jaar gaan de twee grootmachten een oplossing zoeken voor onder meer de subsidies die al zijn uitgekeerd aan Boeing en Airbus, zei de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai in Brussel tijdens van het bezoek van president Joe Biden aan het hoofdkwartier van de Europese Unie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtuigruzie tussen EU en VS voorlopig beslecht: importheffingen opgeschort

De EU en de VS beschuldigden elkaar jarenlang van het oneerlijk bevoordelen van hun vliegtuigfabrikanten. Ze hebben elkaar voor miljarden euro's en dollars aan strafmaatregelen opgelegd omdat Washington volgens de Europeanen Boeing illegaal steunt en Airbus, gezamenlijk eigendom van Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, volgens de VS illegale subsidies van Europese landen ontving.

Sancties waren al opgeschort

In maart, kort na het aantreden van de nieuwe president Joe Biden, schortten de twee partijen hun sancties op voor vier maanden in de hoop dat ze het op korte termijn eens zouden kunnen worden over een oplossing. Die periode wordt nu met vijf jaar verlengd, aldus Tai.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van