Laatste redmiddel

Hoekstra dreigt met wet tegen negatieve rente

11 juni 2021 12:05
Minister van Financiën Wopke Hoekstra. Beeld © Robin Utrecht

Minister Hoekstra van Financiën heeft eigenlijk helemaal geen zin om banken met een wet te verbieden om negatieve rente aan gewone spaarders op te leggen. Maar als ze het te bont maken, dreigt hij toch tot actie over te gaan.

Dat zei Hoekstra gisteren in de Tweede Kamer. Veel partijen maken zich zorgen over de negatieve rente die steeds meer spaarders moeten betalen om hun geld bij de bank te mogen stallen. Bij de meeste banken moet je inmiddels rente betálen als je meer dan een ton op de rekening hebt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat te doen met je spaargeld als je geen negatieve rente wilt betalen?

"Wat je graag wil is dat mensen – zoals dat al decennialang de gewoonte is in Nederland – hun geld naar de bank brengen en met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weten dat het geld daar goed staat", aldus Hoekstra.

Sparen bij de bank is volgens hem 'evident superieur' aan je geld in een ouwe sok stoppen, maar door de negatieve rente wordt dat toch zo zachtjesaan aanlokkelijk voor mensen.

Niet naar de beurs of de sok

"Ik ben bezorgd dat consumenten denken: we gaan in aandelen, of we steken het in een sok. Dat wil je niet hebben", aldus Hoekstra. Hij wil er daarom voor zorgen dat normale spaarders geen negatieve rente voorgeschoteld krijgen, maar als het even kan zonder dat daar een wet aan te pas moet komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse banken betaalden al 4,2 miljard rente aan ECB

Dat heeft namelijk ook flinke nadelen, zo benadrukte hij de afgelopen jaren al keer op keer. Zo'n wet zou het monetaire beleid in de weg kunnen zitten en de financiën van banken in de puree kunnen helpen. En dat wil de minister ook niet.

Veel mogelijkheden om negatieve rente te ontlopen

Toch benadrukt hij ook, vooral richting de banken, dat de optie serieus op tafel ligt. Hoekstra denkt dat zonder de dreiging van een verbod banken in een vloek en een zucht zouden besluiten tot het verlagen van de grens waarboven spaarders moeten dokken.

Doel van de minister is dat consumenten 'zeer breed ruimte' hebben om met minder dan 100.000 euro spaargeld te ontkomen aan negatieve rente. Dat wil dus niet zeggen dat hij met een verbod komt als kleine banken, of specifieke spaarrekeningen onder die grens negatief worden.

Maar: "Zouden 1,2,3 grootbanken zeggen: 'we gaan lekker naar beneden', dan gaan we in gesprek, En dat weet ik precies welk gesprek wij (Hoekstra en de Kamer, red.) vervolgens hebben, want dat zal gaan over een wet", aldus Hoekstra tegen een bezorgde Tweede Kamer.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van