Nul procent

ECB verhoogt groeiverwachtingen, maar houdt rente gelijk

10 juni 2021 14:11 Aangepast: 10 juni 2021 15:45
Hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt. Beeld © ANP / Boris Roessler

Het economische herstel in de eurozone gaat harder dan de gedacht. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt daarom zijn groeiverwachting voor 2021. Ook de prognose voor de inflatie is naar boven bijgesteld, maar toename is waarschijnlijk wel tijdelijk van aard.

Dat maakte de ECB donderdagmiddag bekend na haar zeswekelijkse vergadering het monetaire beleid. Mede daarom vindt ECB-president Christine Lagarde het nog 'te vroeg' om te praten over het afbouwen van de crisissteun van de centrale bank.

Voor dit jaar gaat de centrale bank nu uit van 4,6 procent groei voor de eurolanden. Dat was in de vorige raming nog 4 procent. De inflatie trekt dit jaar waarschijnlijk aan tot 1,9 procent, waar de ECB eerder nog uitging van 1,5 procent. De komende twee jaar loopt de inflatie dan terug naar respectievelijk 1,5 en 1,4 procent, verwacht de centrale bank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat te doen met je spaargeld als je geen negatieve rente wilt betalen?

Rente ongewijzigd

De ECB besloot eerder op de dag om de rente zoals verwacht gelijk te houden op het historisch lage niveau. Ook veranderde de centrale bank niets aan het opkoopprogramma voor obligaties, waarmee de bank probeert de economie tijdens de coronacrisis te ondersteunen.

Het belangrijkste Europese rentetarief waartegen banken geld kunnen lenen bij de ECB blijft op 0 procent, de rente voor extreem kortlopende leningen aan banken blijft op 0,25 procent en ook banken blijven 0,5 procent rente betalen op het geld dat ze bij de ECB stallen.

Door de rentes laag te houden, hoopt de ECB dat de inflatie aan te wakkeren. Die is nog altijd lager dan de doelstelling van 'onder maar dicht bij 2% op middellange termijn'. Hoewel de inflatie de afgelopen maanden is gestegen, is ie in de ogen van de centrale bankiers nog altijd te laag.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse banken betaalden al 4,2 miljard rente aan ECB

Opkoopprogramma

Beleggers en economen waren vooral benieuwd of de ECB al iets zou loslaten over de afbouw van de steunprogramma's. Maar de bank herhaalde in een verklaring dat het speciale corona-aankoopprogramma van obligaties (PEPP) nog zeker tot eind maart volgend jaar wordt doorgezet, tenzij de centrale bank oordeelt dat de coronacrisis over is. 

Het tempo van de aankopen van obligaties is in de afgelopen maanden zelfs wat opgeschroefd ten opzichte van de eerste maanden van dit jaar. De komende negen maanden verwacht de ECB voor 1850 miljard euro aan obligaties op te kopen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van