Coronaproof op reis

Toeristen terug op Tenerife: nog stil in het zuiden, gezellig in het noorden

12 juni 2021 09:41 Aangepast: 12 juni 2021 12:08
Street art in de kleurrijke straatjes van Puerto de la Cruz. Beeld © Kita van Slooten

Doordat de Britten nog wegblijven, ligt het zonnige zuiden van Tenerife er verlaten bij, maar op de rest van het eiland keren de toeristen langzaam weer terug. Niet in grote getale, wat dit een ideale periode maakt om de mooiste plekken te bezoeken.

Sinds 15 mei is het voor Nederlanders weer mogelijk om veilig naar Tenerife en de andere Canarische eilanden te reizen. De eilanden kregen code geel en na terugkeer is een test en thuisquarantaine niet langer verplicht. Toch loopt het niet direct storm: eind mei zitten de vliegtuigen maar halfvol.

Winterbestemming

"Tenerife is als bestemming vooral populair in de winterperiode en de schoolvakanties", legt een woordvoerder van Transavia uit, de maatschappij die het hele jaar door direct op het eiland vliegt. Transavia zag het aantal boekingen vanaf half mei zeker toenemen, maar het gaat lang niet zo hard als die andere 'gele' Spaanse eilanden Mallorca en Ibiza.

Op de zuidelijke stranden van Tenerife is het nog rustig. Op de zuidelijke stranden van Tenerife is het nog rustig.

Op Tenerife is vooral in het zuiden - in toeristenoorden als Los Christianos en Playa de las Américas - te merken dat de toeristenstroom nog op gang moet komen. Dit deel van het eiland staat vol grote hotelblokken, die in zomermaanden populair zijn bij Britten. Maar voor hen is geheel Spanje nog code oranje, dus het is stil op straat.

Wachten op toeristen

Ongezellig stil, want veel winkels en hotels zijn dicht. De eigenaresse van een supermarktje naast een gigantisch resort vertelt dat er vrijwel niemand is. "We zijn nu vooral aan het wachten. We hopen dat het vanaf juli weer echt op gang komt."

Het dorpsplein van Garachico. Het dorpsplein van Garachico.

Dat gevoel van leegte en treurigheid verdwijnt zodra je het zuiden achter je laat. Een uurtje noordwaarts ligt het fotogenieke kustdorpje Garachico, dat te bereiken is via een indrukwekkende reeks haarspeldbochten. Normaal is het hier in mei en juni laagseizoen en sluit boetiekhotel San Roque, gevestigd in een prachtig achttiende-eeuws herenhuis, zelfs even haar deuren.

Spanjaarden, Fransen en wat Duitsers

Maar nu zijn ze gewoon open. "We zijn al zo lang dicht geweest. Al het jaarlijkse onderhoud hebben we al gedaan", vertelt de eigenaresse. Bovendien willen ze aankijken wat er nu staat te gebeuren: komen de toeristen terug? De weekenden zijn in ieder geval al behoorlijk druk, omdat de Spanjaarden zelf hun kans schoon zien en graag een romantisch weekendje weg boeken.

Wandelen in Nationaal Park El Teide. Wandelen in Nationaal Park El Teide.

Wat verder opvalt, is dat hier een ander soort toerist opduikt. Geen zon, zee en zuipen, maar mensen die graag met een rugzak op het eiland willen verkennen. Of op een pittoresk pleintje aan de tapas gaan. In het noorden van Tenerife lopen naast Spaanse toeristen nu relatief veel Fransen en Duitsers rond. Nederlands hoor je er nog weinig.

Dwars door de wolken rijden

Bij het bezoekerscentrum van Nationaal Park El Teide staat de parkeerplaats voller dan verwacht. De toeristen die er zijn, duiken graag de natuur in. Geen vreemde keuze, want het landschap rondom vulkaan El Teide is spectaculair en wie Tenerife bezoekt mag dit niet missen. 

De rit omhoog is dwars door de wolken, waarna je via een groene strook vol bijzondere planten naar een surrealistisch maanlandschap rijdt. Het Nationaal Park, wat in 'normale' jaren het drukst bezochte park van Spanje is, is een paradijs voor wandelaars. 

Santa Cruz, de hoofdstad van Tenerife. Santa Cruz, de hoofdstad van Tenerife.

Wie liever door stadjes struint, gaat naar de hoofdstad Santa Cruz en het eraan vastgeplakte San Cristobal de la Laguna, aan de noordoost kant van het eiland. Hier is het levendig op straat. Niet de leegstand die je in het zuiden treft, maar volle terrasjes waar de Spanjaarden op het goede leven proosten.

Hier is het juist nu, zonder de drukte, fijn rondlopen door de kleine straten, langs witte kerkjes en bomen vol felgekleurde bloemen. Een eiland dat leeft, maar niet onder de voet gelopen wordt. Met een beetje mazzel schaft de Spaanse overheid de mondkapjesplicht in de buitenlucht deze of volgende maand af. Dan is het vakantiegevoel compleet.

Proef wijnen van het eiland bij Casa del Vino. Proef wijnen van het eiland bij Casa del Vino.

Leuk om te doen:

  • Ga op zoek naar de street art in kustplaats Puerto de la Cruz, waar mooie muurschilderingen te vinden zijn op en om de gekleurde huizen van Calle Mequinez
  • Neem een dip in de natuurlijke zwembaden van Garachico: hier geen stranden, maar natuurbaden langs de kust, gevormd door de lavastroom van de laatste vulkaanuitbarsting in 1706
  • Proef de lokale wijn bij Casa del Vino, waar je kunt ruime keuze hebt uit de beste wijnen van het eiland en waar je kunt eten met een waanzinnig uitzicht heeft
  • Neem surfles - keuze uit kitesurfen, windsurfen of golfsurfen - bij Red Rock Academy, op het strand van El Médano, waar altijd een ontspannen sfeer hangt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van