Ga naar de inhoud
3,8 procent groei

Rabobank: onze economie herstelt sneller dan in andere landen van corona

De horeca en winkels zijn weer open voor consumenten. Beeld © ANP

De Nederlandse economie groeit dit jaar ruim de helft sneller dan eerder gedacht. Daardoor zijn we al in het derde kwartaal volledig hersteld van de klap die de coronacrisis meebracht, denken economen van Rabobank.

Geen groei van 2,3 procent dit jaar, maar van 3,8 procent. En volgend jaar geen 3,5 procent groei, maar 3,7 procent. Daar gaan de economen van Rabobank nu vanuit in het Economisch Kwartaalbericht.

Dat betekent dat we sneller dan andere landen de coronacrisis achter ons kunnen laten. Eerder dacht Rabobank dat we pas in het vierde kwartaal weer op het niveau van vóór de coronacrisis zouden zitten, maar dat zal dus al drie maanden eerder zijn.

Aantal
Lees ook:
Aantal coronabesmettingen daalt hard, hoe staat jouw gemeente ervoor?

Versoepelingen

Voor het extra optimisme van de economen van Rabobank zijn meerdere redenen. Zo heeft het kabinet eerder dan gepland een aantal vergaande versoepelingen doorgevoerd.

De horeca, bijvoorbeeld, mag langer open en we kunnen ook weer bij cafés en restaurants binnen zitten. Verder kunnen we weer gewoon winkels in. Een andere meevaller is dat vaccins ook lijken te werken tegen mutaties van het coronavirus.

UWV
Lees ook:
UWV ziet arbeidsmarkt herstellen, verwacht geen grote banenkrimp

Terug naar normaal in vierde kwartaal

Er blijft weliswaar sprake van onzekerheid, maar niettemin denkt Rabobank dat in het derde kwartaal alle lockdownmaatregelen worden afgeschaald en er in het vierde kwartaal geen beperkingen meer zullen zijn. 

In 2022 zal de economie terugkeren naar het groeitempo voordat corona uitbrak, aldus de economen.

Geboren
Lees ook:
Geboren in 1990? Dan mag je je vanaf nu melden voor een coronaprik

Beter dan Duitsland, Frankrijk, Italië

Nederland steekt gunstig af in vergelijking met andere landen, verwacht de bank.

De Duitse economie zal eind dit jaar volledig zijn hersteld van corona, Frankrijk pas medio volgend jaar en voor Spanje, Italië en het VK is dat nog een jaar later.

Coronaregels?
Lees ook:
Coronaregels? Op veel plekken lijkt het weer net als vroeger

Positiever dan CPB en DNB

De verwachtingen van Rabobank steken positief af bij die van onder meer het CPB (Centraal Planbureau). Dat rekende in de raming van maart nog op een groei in 2021 van 2,2 procent en in 2022 van 3,5 procent.

De Europese Commissie verwachtte in februari een groei in 2021 van 1,8 procent en van 3 procent in 2022. De Nederlandsche Bank (DNB) ging in april uit van een groei van 2,2 procent dit jaar en van 4,2 procent volgend jaar.

Mogelijk verhogen zij hun prognoses ook. Het CPB komt op 22 juni met een nieuwe raming.

Terug naar kantoor na corona? Dit kan een werkgever van je vragen

22:43