Lastig meetbaar

Onderzoek: financieel directeuren worstelen met duurzaamheid

10 juni 2021 07:30 Aangepast: 10 juni 2021 08:05
Duurzaamheid is lastig meetbaar te maken, vinden financieel directeuren. Beeld © ANP

Veel financieel directeuren vinden duurzaamheid van belang voor hun organisatie, maar worstelen met de praktische uitvoering ervan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van congresorganisator Transformation Forums, blijkt dat 96 procent van de chief financial officers van de 250 grootste bedrijven van Nederland duurzaamheid op het gebied van milieu, maatschappij en regelgeving van belang vindt voor hun organisatie.

Het merendeel daarvan geeft echter aan problemen te ondervinden bij de praktische uitvoering van verduurzaming.

Ontbreken doelstellingen

Een belangrijke reden daarvoor lijkt het ontbreken van duidelijke doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Zo geeft 70 procent van de bedrijven duidelijke financiële doelen mee aan managers, terwijl slechts een kwart van hen eisen stelt op het gebied van duurzaamheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Architecten moeten vergroenen: 'Reken ze af op duurzaamheid'

"Duurzaamheid staat hoog op de agenda van elke cfo, maar er valt nog een wereld te winnen in de doorvertaling naar de bedrijfsactiviteiten", zegt onderzoeker Frank Verbeeten, hoogleraar Accounting aan de UvA. "Het bewustzijn en de wil is er, maar de doorvertaling vergt tijd en een duidelijk verdienmodel."

Lastig meetbaar maken

Veel financieel directeuren hebben ook moeite met het meetbaar maken van duurzaamheid. Driekwart zegt niet over de juiste data te beschikken om de financiële impact van duurzaamheid door te berekenen.

"Ondanks dat het voor de meeste cfo's lastig is om de toegevoegde financiële en economische waarde van duurzaamheid echt inzichtelijk te krijgen, zien we dat bestuurders crises als de coronapandemie en het klimaat aangrijpen om hun bedrijven voor te bereiden op de toekomst", stelt Verbeeten.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van