Ga naar de inhoud
En verrast

Shell-ceo Van Beurden 'teleurgesteld' over CO2-vonnis rechtbank

Shell-topman Ben van Beurden. Beeld © AFP

Shell-ceo Ben van Beurden vind het oneerlijk dat zijn bedrijf door de rechter wordt gedwongen om versneld te verduurzamen. Hij schrijft 'teleurgesteld' en 'verrast' te zijn.

Dat valt te lezen in een bericht van Van Beurden op LinkedIn.

Verrast

Vorige maand oordeelde de rechter in Den Haag dat Shell zijn uitstoot, en de uitstoot die klanten van Shell veroorzaken door het gebruik van Shell-producten, met 45 procent moet terugbrengen in 2030. Dat is veel meer dan de 20 procent die het bedrijf zichzelf tot doel had gesteld voor dat jaar. Uiteindelijk wil Shell in 2050 klimaatneutraal zijn.

"Mijn eerste reactie was verrassing", schrijft Van Beurden. Want volgens hem is Shell al een voorloper in de sector als het gaat om vergroening.

Rechter:
Lees ook:
Rechter: Shell 'kan en moet' CO2-uitstoot fors terugdringen

En de uitspraak blijft maar aan hem knagen. "Zo'n twee weken verder, ben ik nog steeds teleurgesteld dat Shell eruit gepikt wordt met een vonnis waarvan ik geloof dat het niet helpt bij het reduceren van wereldwijde CO2-uitstoot."

Shell vindt namelijk dat de klimaatproblemen alleen opgelost kunnen worden als iedereen, overheden, burgers en bedrijven, wereldwijd de schouders eronder zet. Alleen Shell voor het blok zetten, helpt dan niet wat het bedrijf betreft. Van Beurden schetst het scenario dat als Shell van de ene op de andere dag zou stoppen met het verkopen van benzine, de uitstoot van Shell zeker naar beneden zal gaan, maar automobilisten vervolgens net zoveel tanken bij andere bedrijven.

Beroep

De topman verwacht dan ook dat zijn bedrijf in beroep zal gaan tegen de uitspraak. Niettemin is er werk aan de winkel, want de rechter oordeelde ook dat Shell meteen met de uitspraak aan de slag moet en niet mag wachten op een eventueel hoger beroep.

Van Beurden belooft dan ook dat te gaan doen. Shell zal de plannen die er al lagen versneld gaan uitvoeren, aldus te topman. Details over hoe dat gaat gebeuren gaf hij nog niet. Wel schrijft hij dat de extra maatregelen 'doelmatig' moeten zijn en niet ten koste moeten gaan van de winstgevendheid van het bedrijf.

Historische uitspraak rechter: wordt Shell nu groen?

03:24
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van