Ga naar de inhoud
147 miljoen euro steun

Ook in het derde kwartaal coronasteun voor cultuursector

Beeld © ANP

Het kabinet komt ook in het derde kwartaal met coronasteun voor de cultuursector. Dat schrijft demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs en Cultuur aan de Tweede Kamer. Er wordt in totaal voor meer dan 147 miljoen euro voor uitgetrokken.

De sector kan rekenen op deze steun omdat er nog steeds beperkende maatregelen zijn die de sector raken, schrijft de minister. Daardoor is het voor sommige ondernemers soms beperkt mogelijk om bezoekers te ontvangen, opdrachten binnen te halen of omzet te maken.

Van het geld gaat 25 miljoen euro direct naar makers en voor lokale en regionale cultuur is 51,5 miljoen euro beschikbaar. 

Instellingen in de zogeheten 'basisinfrastructuur', zoals het Groninger Museum of festival Oerol, en instellingen met subsidies via de Erfgoed of rijkscultuurfondsen krijgen 45 miljoen euro. Omdat die al subsidie krijgen, hoeven ze geen extra aanvraag in te dienen maar krijgen ze het geld in juli dit jaar automatisch.

Festivals
Lees meer
Festivals en evenementen opgelucht om coronasteun, maar onzekerheid blijft

Het eerdere steunpakket, ter waarde van 414 miljoen euro, liep van 1 januari tot en met 30 juni van dit jaar. Inmiddels is ruim 2 miljard euro naar kunst en cultuur gegaan om de coronaschade in de sector te beperken. Dit is nog zonder de inkomenssteun voor zelfstandigen, de Tozo, meegerekend.

Van Engelshoven schrijft dat de eerdere steunpakketten cultuurinstellingen hebben geholpen om "een moeilijke periode door te komen". Sinds afgelopen zaterdag zijn ook musea, bioscopen en theaters weer onder voorwaarden open. Nu de coronacijfers weer de goede kant op gaan, kan men zich weer "verheugen op alle schoonheid en verwondering" die cultuur te bieden heeft, aldus de minister.