Kleine lettertjes

Op vakantie in oranje gebied: ben je verzekerd?

05 juni 2021 12:41 Aangepast: 07 juni 2021 11:34
Vakantiegangers op een Grieks strand. Beeld © Sputnik

De zomervakantie staat voor de deur, een vakantie naar Frankrijk, Spanje of Griekenland lonkt, maar het reisadvies werkt nog niet echt mee. Wat nou als je toch per se naar een 'oranje' land op vakantie wil? Ben je dan verzekerd?

Op dit moment is nog bijna de hele wereld oranje gekleurd op de reisadviezenpagina van de Nederlandse overheid. Dat is bepaald geen aanbeveling om op reis te gaan. Oranje betekent: alleen noodzakelijke reizen.

Bij terugkomst in Nederland zal je daarom in ieder geval weer vijf dagen in quarantaine moeten en in het bezit zijn van een negatieve test. Maar als het land van bestemming toeristen toelaat, zoals steeds meer landen deze weken doen, is het ook belangrijk om te weten of je daar met een gerust hart heen kunt (ook al raadt de Nederlandse overheid het af).

Zorgverzekering betaalt uit

Het goede nieuws is: voor het allerbelangrijkste ben je ook in oranje gebied gewoon verzekerd. Via de zorgverzekering ben je in ieder geval verzekerd tot het Nederlandse tarief, schrijft het Verbond van Verzekeraars.

Dat betekent concreet dat als je een noodzakelijke behandeling in het buitenland moet ondergaan, ook als die coronagerelateerd is, de zorgverzekeraar de behandeling vergoedt. Maar als die behandeling in het buitenland veel duurder is dan in Nederland, kun je er wel flink bij inschieten. De extra kosten boven het Nederlandse tarief worden namelijk niet gedekt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat je moet weten voor een vakantie naar Frankrijk, Duitsland of Spanje

Normaal gesproken zouden extra medische kosten, afhankelijk van het pakket dat je hebt gekozen, mogelijk wel vergoed worden door de reisverzekering, als je die hebt afgesloten. Maar reisverzekeringen zijn en stuk strenger als het gaat om uitkeren in oranje of rood gebied.

Reisverzekering: geen coronakosten

Voor reisverzekeringen geldt geen algemene regel zoals bij de ziektekostenverzekering, maar alle grote verzekeraars zeggen hetzelfde: als je op reis gaat naar een oranje gebied, dan ben je niet verzekerd voor coronagerelateerde kosten.

Dat betekent dus dat je wel gewoon een vergoeding krijgt als je pech hebt, iets kostbaars verliest of bestolen wordt (afhankelijk van de dekking die je hebt afgesproken natuurlijk), maar niet als je kosten maakt voor een verplichte quarantaine of een medische behandeling die het gevolg is van een coronabesmetting.

Op reis gaan naar een rood gebied is, nog los van de voor de hand liggende risico's, ook verzekeringstechnisch een slecht plan. Je reisverzekering dekt dan in ieder geval geen enkele schade.

Annuleringsverzekering

Kun je je dan misschien indekken met een annuleringsverzekering, zodat je kosteloos af kunt zien van de reis als het reisadvies oranje of rood wordt? Het korte antwoord is nee.

Volgens vergelijkingswebsite Independer hebben inmiddels alle aanbieders van annuleringsverzekeringen besloten dat een uitbraak van het coronavirus – en het daarmee samenhangende veranderende reisadvies – geen onverwachte gebeurtenis is. Daarom keert de verzekering ook niet uit als je om die reden je reis wil cancelen.

Als je zelf corona krijgt en daardoor niet (verder) kunt reizen, is dat meestal wel verzekerd via je annuleringsverzekering. Dat geldt ook als je reisgezelschap getroffen wordt en daardoor niet mee kan. Voor de precieze voorwaarden kun je het best kijken op de site van je verzekeraar.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van