Turken het meest

Nederlanders hebben minste geld over voor EK-titel

03 juni 2021 07:05 Aangepast: 03 juni 2021 13:22
Nederlanders hebben het minste geld over voor een EK-titel. Beeld © ANP

Oranje Europees kampioen? Dat zien we graag gebeuren, maar het mag allemaal niks kosten. Slechts 3 procent van de Nederlanders is bereid om 1 procent van hun jaarinkomen in te leveren. We zijn daarmee het gierigst van alle landen.

Ter vergelijking: 54 procent van de Turken heeft 1 procent van het jaarinkomen over om hun spelers eerste te zien worden. 

Dit blijkt uit EKnomie2021, het terugkerende internationale onderzoek van ING naar de waarde van voetbal. Ruim duizend Nederlandse respondenten werden in april ondervraagd door onderzoeksbureau Kantar.

Italië

De Nederlander heeft gemiddeld 51 euro per persoon over voor de EK-titel voor Oranje. Gepassioneerde Nederlandse voetbalfans zijn bereid een stuk dieper in de buidel te tasten, als zij de keuze kregen om de titel te kopen (222 euro).

Koploper is Italië (gemiddeld 528 euro), gevolgd door Zweden (266 euro) en Spanje (245 euro). Toch zijn we al minder zuinig dan eerder. Bij het WK van 2014, het laatste grote toernooi waar de mannen aan meededen, hadden wij namelijk gemiddeld nog 39 euro over voor de eindzege van Oranje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranjekoorts: deze gadgets moet je voor het EK voetbal in huis hebben

Opofferingsbereidheid

Dat komt omdat Oranje twee eindtoernooien heeft gemist, denkt Marten van Garderen, econoom van het ING Economisch Bureau. Voor het EK van 2016 in Frankrijk en het WK in 2018 in Rusland wist ons land zich namelijk niet te kwalificeren.

"Juist omdat we twee belangrijke toernooien hebben moeten missen, is de opofferingsbereidheid nu groter. We hebben nu meer geld over voor de winst. Bovendien kwamen we in 2014 net uit de crisis. Ondanks de huidige coronacrisis is de relatieve koopkracht nu hoger", legt Van Garderen uit.

De onderzoekers hebben extreme antwoorden, bijvoorbeeld van een fan die voor de grap 3 miljoen euro wil opofferen voor de winst, buiten beschouwing gelaten. "Maar er zijn ook respondenten die er niets voor over hebben, en dat is wel meegeteld", vertelt de econoom.

De Turken hebben het meeste over voor een kampioenschap van hun land. De Turken hebben het meeste over voor een kampioenschap van hun land.

Passie

Als het om harde pecunia gaat staat Italië dus bovenaan. Omgerekend naar koopkracht, scoren de Turken het beste, gevolgd door Oekraïne.

"Die landen hebben een echte voetbalcultuur. Voetbal is daar een belangrijk onderdeel van het leven, bij ons het is meer bijzaak. Italianen huilen als ze worden uitgeschakeld. Des te meer passie, des te meer hebben de respondenten over voor een kampioenschap", constateert Van Garderen.

Telefoon inleveren

Ook als het niet in geld wordt uitgedrukt hebben Nederlanders weinig over om de Oranje-mannen door de Amsterdamse grachten te zien varen. De onderzoekers vroegen in alle landen of mensen bereid waren hun mobiele telefoon een maand in te leveren in ruil voor goud op het EK.

"Ook daarbij bungelt Nederland onderaan. 4 procent is bereid de telefoon een maand weg te doen. In 2014 was dat 8 procent, maar smartphones zijn natuurlijk ook onmisbaarder geworden", vertelt hij.

Lego

Het EK voetbal start over een week, op 11 juni. Supermarkten hebben weer verschillende acties opgezet, van juichcapes tot legosteentjes waarmee je je eigen stadion kunt bouwen. Het gaat vaak om gratis producten waar je voor kunt sparen. Toch willen we ook best de portemonnee trekken om fanartikelen te kopen.

"Oranjefans die supportersspullen willen kopen, hebben daar 31 euro voor over. De verwachting is dat Nederlanders gezamenlijk gemiddeld ruim 45 miljoen uit aan Oranje artikelen gaan uitgeven." Dat is minder dan normaal.

Coronacrisis

"Dat heeft waarschijnlijk te maken met de coronacrisis. Als je thuis kijkt, geef je toch minder uit aan artikelen dan wanneer je met zijn allen in een café kijkt", aldus Van Garderen. 

Ook bij de uitgaves aan supportersartikelen bungelt Nederland onderaan. De Fransen willen 99 euro spenderen aan vlaggen, pruiken en schmink. "Het is niet echt goed te vergelijken, want in Nederland krijg je veel gratis", weet Van Garderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van