Ga naar de inhoud
Toch miljonair

Van Lienden verdiende 9 miljoen aan mondkapjesdeal: 'Klaar met deze opera'

Van Lienden voelt zich vrij om meer te vertellen over de mondkapjesdeal. Beeld © ANP

Ondernemer Sywert van Lienden hield meer dan 9 miljoen euro over aan de levering van mondkapjes aan het ministerie van Volksgezondheid. Lang deed hij het voorkomen alsof hij zonder winstoogmerk had ondernomen, maar inmiddels geeft hij ook zelf toe dat hij flink aan de deal heeft verdiend.

Van Lienden bevestigt berichtgeving van Follow the Money dat hij 9 miljoen euro overgehouden heeft aan de mondkapjesdeal. Zijn twee partners verdienden er zo’n 5 miljoen euro per persoon mee. 

Eerder deze maand meldde Follow The Money ook al dat Van Lienden en zijn partners mogelijk 30 miljoen euro verdienen aan de mondkapjesdeal, waarbij zij miljoenen mondkapjes leverden aan het ministerie. 

Van
Lees meer
Van Lienden: ministerie wil geheimhouding over mondkapjes niet opheffen

'Klaar met deze opera'

Van Lienden weigerde tot nu toe uitleg over de kwestie, omdat hij zich naar eigen zeggen moest houden aan een geheimhoudingsplicht. Het ministerie zou dwarsliggen. Maar dat ontkende minister Van Ark op haar beurt weer. Zij stelt dat de betrokken bedrijven zelf geheimhouding hebben afgesproken en dat die behoefte niet bij het ministerie ligt. 

"Als de minister publiekelijk zegt dat er wat haar betreft geen geheimhouding is, voel ik me ook vrij om dat te zeggen", zegt Van Lienden. "Ik laat me niet verder onder de bus gooien. Ik ben wel klaar met deze opera."

Later deze week meer openheid

Later deze week worden naar verwachting meer details bekend over de zaak, Er zijn Kamervragen gesteld over de overeenkomst tussen het ministerie en het bedrijf dat de deal sloot, Relief Goods Alliance. De vragen worden later deze week beantwoord door het ministerie. 

"Dan komen wij met onze website", zegt Van Lienden. Op die website doen zij een boekje open en gaan ze ook vertellen waarom Van Lienden een constructie heeft opgetuigd die hem meer anonimiteit biedt.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van