Opluchting

Geen gedwongen ontslag voor 700 cabinemedewerkers KLM

27 mei 2021 19:34
Beeld © ANP

Het cabinepersoneel van KLM kan opgelucht ademhalen. Gedwongen ontslag van 700 cabinemedewerkers is uitgesloten. Door de stijgende vaccinatiegraad worden vooruitzichten in de luchtvaart beter, blijkt uit gesprekken tussen KLM en de vakbonden van het cabinepersoneel. KLM ziet de toekomst zo positief dat gedwongen ontslagen niet meer nodig zijn.

Naast de goede vooruitzichten heeft genoeg cabinepersoneel gebruik gemaakt van een vrijwillige vertrekregeling en wordt personeel gedetacheerd naar Transavia en KLM Cityhopper.

KLM was van plan om 500 voltijdsbanen te schrappen, wat betekende dat zo'n 700 medewerkers moesten vertrekken. Maar dat is van de baan. VNC en FNV spreken allebei van positieve ontwikkelingen in de boekingscijfers en de verwachte vluchtplanning van de luchtvaartmaatschappij. 

Licht aan het einde van de tunnel

"Nu krijgen we het laatste zetje, dankzij de verbeterde vooruitzichten in de luchtvaart is KLM in staat om de adviesaanvraag in te trekken. Hiermee wordt het ontslag van cabinemedewerkers definitief afgewend. Voor FNV Cabine betekent dit dat we licht aan het einde van de tunnel zien en dat we voorzichtig aan herstel durven denken", schrijft de vakbond in een verklaring.

Personeel met een jaarcontract dat moest vertrekken, is volgens FNV direct aan de beurt als KLM weer meer mensen nodig heeft. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Massaontslag bij KLM, 1500 banen geschrapt

KLM in crisis door pandemie

De coronapandemie drukte KLM, net als de hele luchtvaartbranche, in diepe crisis. Air France-KLM sloot coronajaar 2020 af met een recordverlies van 7,1 miljard euro. Afgelopen jaar kondigde KLM twee reorganisaties aan. In juli vorig jaar werd een ingreep aangekondigd waarbij 1500 banen geschrapt zouden worden.

Afgelopen januari volgde een nieuwe ronde waarbij 800 tot 1000 voltijdsbanen op de tocht kwamen. Bij die ronde zou het cabinepersoneel het hardst worden geraakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van