Verlenging steunpakket

Drie maanden extra coronasteun: hier kunnen bedrijven op rekenen

27 mei 2021 16:33 Aangepast: 27 mei 2021 19:24
Ministers Hoekstra (Financiën, links) en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Beeld © ANP

Ondanks dat het coronavirus op zijn retour lijkt te zijn en de economie zich herstelt, kunnen bedrijven ook in het derde kwartaal van dit jaar rekenen op overheidssteun. Het pakket heeft als doel om banen te behouden, economische groei aan te jagen en schulden te verminderen.

Dat heeft het demissionaire kabinet donderdagmiddag bekendgemaakt. Met de nieuwe steunronde is een bedrag van 6 miljard euro gemoeid. Daarmee is het totale bedrag dat het kabinet sinds de uitbraak van de coronacrisis uitgaf de 80 miljard euro gepasseerd.

Bedrijven kunnen vanaf 1 juli gebruik blijven maken van de TVL-regeling om hun vaste lasten te kunnen betalen, met een maximum van 1,2 miljoen euro. Dit plafond is met terugwerkende kracht verdubbeld en geldt ook in het tweede kwartaal. Hiermee komt het kabinet tegemoet grote winkelbedrijven, die klaagden dat kleine winkeliers meer steun ontvingen.

NOW doorgezet

Ook de NOW-loonsteun blijft na 30 juni bestaan, met als referentiemaand februari 2021. Dit houdt in dat de overheid een deel van de loonkosten van de werkgever overneemt. Het percentage hangt af van de grootte van het omzetverlies. De kosten worden hiervan geraamd op 2 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoop voor bedrijven: post-corona steunpakket in de maak

De TVL telt vanaf NOW 3 (oktober tot en met december 2020) niet meer mee als omzet voor de NOW. Hierdoor zullen werkgevers bij de aanvragen van de definitieve subsidie vanaf NOW 3 meer subsidie ontvangen.

Het kabinet stelt daarnaast voor de Tozo-inkomsenssteun voor zzp'ers en de Tonk-regeling voor ondernemers die hun vaste lasten niet meer kunnen betalen te verlengen. Ook heeft minister Wouter Koolmees voor Sociale Zaken er nogmaals bij gemeenten op aangedrongen soepel met de aanvragen om te gaan.

Geen kwijtschelding

Ondernemers mogen ook later beginnen en langer doen over de aflossing van hun belastingschuld die zij vanwege de coronacrisis hebben opgebouwd. Zij hoeven nu pas te starten met betalen vanaf 1 oktober 2022 (in plaats van 1 oktober 2021), en krijgen hier niet drie maar vijf jaar de tijd voor.

Op dit moment hebben ruim 250.000 ondernemers uitstel van betaling voor een bedrag van 16 miljard euro. Dit is daarmee financieel gezien een van de belangrijke maatregelen geweest om ondernemers te ondersteunen. Kwijtschelding van schulden komt er nadrukkelijk niet.

Verder wordt een aantal andere coronabelastingmaatregelen in het derde kwartaal verlengd, zoals de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen en het onbelast kunnen vergoeden van reiskosten.

Kritiek én lof

De FNV laat in een reactie weten blij te zijn met de voortzetting van de steunpakketten. De vakbond zegt al maanden te waarschuwen dat het te vroeg loslaten van de steunpakketten de kans vergroot dat alsnog duizenden werknemers hun werk en inkomen verliezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

CPB: stop de huidige miljardensteun, investeer in reparatie en herstel

Maar er is ook kritiek. Verschillende economen, onder directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau, pleitten er recent voor om helemaal te stoppen met de overheidssteun na 1 juli. Hoewel 'zij zeker een punt hebben', vindt het kabinet dat onverstandig, reageerde demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën.

Zijn collega Koolmees van sprak van een 'lastig dilemma'. Volgens hem wil het kabinet zoveel mogelijk 'in de kern gezonde bedrijven' helpen, maar is het aan de andere kant ook een risico om te lang door te gaan omdat steun de normale economische ontwikkeling moeilijker maakt.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van