'In strijd met de wet'

Consumentenbond: veel onverwachte kosten bij boeking vakantiehuisjes

26 mei 2021 11:32 Aangepast: 26 mei 2021 11:54
Vakantiegangers op een bungalowpark. Beeld © ANP

Veel aanbieders van vakantiehuisjes hanteren onduidelijke prijzen, waardoor de huisjes duurder blijken dan verwacht. Dat constateert de Consumentenbond na onderzoek. Consumenten betalen meer dan de prijs waarmee ze gelokt zijn.

Reserveringskosten zijn onder meer bij Center Parcs en Landal GreenParcs niet in de beginprijs opgenomen. RCN rekent als enige aparte schoonmaakkosten. 

Vanwege het coronavirus gaan we massaal in eigen land op vakantie en vakantieparken zijn populair. De Consumentenbond bekeek daarom het boekingsproces en de bijkomende kosten van 16 vakantieparken.

Alle bedrijven brengen extra kosten in rekening, zoals reserveringskosten, kosten voor de eindschoonmaak, bedlinnen en toeristenbelasting. Maar 11 bedrijven nemen deze kosten niet op in de beginprijs. Hierdoor betalen klanten soms tot wel 160 euro meer dan de beginprijs. 

161 euro aan extra kosten

Voor een vakantiehuisje op vakantiepark De Eemhof van Centerparcs lijk je in het rekenvoorbeeld 1312 euro te moeten betalen. Maar bij dat bedrag komen ook nog reserveringskosten (29,50 euro), toeristenbelasting (95 euro) en bedlinnen (37 euro). Onderaan de streep betalen consumenten dus nog 161 euro extra, in het rekenvoorbeeld van de Consumentenbond waarbij voor een gezin is geboekt. 

En ook bij park Hoog Vaals van Landal betalen consumenten door bijkomende kosten plotseling fors meer. Daar stijgt de weekendprijs van een huisje voor zes personen dat 328 euro leek te kosten naar 452 euro. Er komen namelijk reserveringskosten, kosten voor bedlinnen en toeristenbelasting bij.

Dat deze kosten er zijn, staat wel in de kleine lettertjes, maar niet duidelijk bij de geadverteerde prijs. Die kosten komen er pas aan het einde van het reserveringsproces bij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantie in eigen land spekt kas van campings en vakantieparken

Wettelijk zijn bedrijven verplicht om vaste kosten op te nemen in de beginprijs, zo staat in de Prijzenwet en in de wet oneerlijke handelspraktijken. Bij overtreding kan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete opleggen. Het gaat om sluipkosten die je niet kunt vermijden, zoals reserveringskosten en eindschoonmaakkosten. 

Hoe hoog de toeristenbelasting is en de kosten voor bedlinnen is afhankelijk van de locatie, hoeveelheid gasten en de hoeveelheid geboekte nachten. Toch kun je ook die kosten makkelijk omrekenen naar de beginprijs, meent de Consumentenbond. "Door bijvoorbeeld al bij ‘Zoek & Boek’ naar het aantal gasten te vragen." Dat het technisch onmogelijk is of dat dit tot tragere websites leidt zoals sommige aanbieders stellen, vindt de Consumentenbond geen goede reden. 

Bedlinnen

Bedlinnen kost ongeveer 9 euro per persoon en zijn bij onder meer Center Parcs en Landal verplicht vanwege de hygiëne.

Vijf aanbieders laten volgens het onderzoek zien hoe het wél moet. Vakantiepark Beekse Bergen (Libema), Topparken, Droomparken, De Leistert en Bungalow.net werken met all-in prijzen. Deze aanbieders maken direct duidelijk wat de totale kosten zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

2021: We boeken ons vakantiehuisje nu vooral last minute

Landal GreenParcs

De ACM stelt in informatie voor reisaanbieders dat vaste kosten zoals boekingskosten, belastingen, verplichte eindschoonmaak en een verplicht lakenpakket in de aanbiedingsprijs moeten worden opgenomen. "Neem al deze kosten mee in de prijs. U mag ze er niet later alsnog bij optellen."

Een woordvoerder van Landal GreenParcs laat aan RTL Z weten dat het echter niet om vaste kosten voor boekingen of lakens gaat. "Je weet niet hoeveel mensen er in een huisje gaan zitten. En je kunt meerdere huisjes boeken per boeking, dus wij zien het als variabele kosten. In onze interpretatie hoeven wij het dus van de ACM niet te doen."

Landal wil echter wel 'graag verbeteringen aan wil brengen aan de site'.  "Daar waren we al mee bezig, het is ook een wens van ons om dan de reserveringskosten bij de basisprijs te berekenen." 

Center Parcs

Ook Center Parcs stelt dat wat het doet niet in strijd is met de wet. "We willen transparant zijn in de prijs en naar onze mening zijn we dat. Op de site zie je in een grijs kader steeds welke kosten erbij komen. Dat wordt met één klik uitgerekend in de boekingstool. En met één boeking kun je meerdere huisjes boeken, maar dan betaal je één keer de reserveringskosten dus dat zien we als variabele kosten."

Over het linnengoed zegt Center Parcs: "Dat geldt alleen voor de comforthuisjes. En je kunt ook met vier mensen in een zespersoonshuisje gaan zitten. Als we het dan in de basisprijs rekenden, betaalde je voor zes personen linnengoed. Dat geldt ook voor toeristenbelasting"

Systeem

Het reserveringssysteem kan nog niet zo ingesteld worden dat gekeken wordt naar het aantal mensen dat komt, waarbij dat de basisprijs wordt aangepast. "Dat heeft te maken met de inrichting van onze boekingsfunnel. Maar de wereld om ons heen verandert. Als het moet, kunnen we altijd nadenken over een ander systeem."

Center Parcs houdt zich naar eigen zeggen netjes aan de richtlijnen van de branchevereniging Recron, die door de ACM zijn opgesteld. "Dit is tevens zo bevestigd in de uitspraken van het College van Beroep van de Reclame Code Commissie en de Geschillencommissie Recreatie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer blunder bij Walibi: prijs vakantiehuisjes aan te passen

Smoesje

De argumenten van de parken die in de fout gaan klinken als smoesjes, vindt de Consumentenbond. "Het merendeel van de consumenten boekt namelijk één huisje tegelijk. En andere aanbieders houden er wel rekening mee in hun boekingsproces. Dus technisch gezien is er geen probleem."

RCN dat als enige de verplichte schoonmaakkosten apart in rekening brengt, stelt dat de verplichte schoonmaakkosten vanwege corona tijdelijk zijn'. "We hadden niet verwacht dat de situatie zo lang zou duren."

Bekijk ook deze video: investeren in vakantiehuisjes is populair

Maar het is daarbij wel belangrijk om op de risico's te letten, zocht Z uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van