Van onze partner 1Vermogensbeheer

Van Fries jochie naar bekende beleggingsexpert, Jim Tehupuring deed het

11 juni 2021 12:00 Aangepast: 11 juni 2021 13:52
Beeld © 1Vermogensbeheer

Al jaren is hij een van de beleggingsdeskundigen bij het RTL Z Beursspel, Jim Tehupuring. Tijd om de goedlachse man en zijn bedrijf 1Vermogensbeheer eens beter te leren kennen.

Jim Tehupuring, geboren en getogen in Sint Annaparochie te Friesland. Geen Friese tongval (en achternaam), wel goede herinneringen aan zijn jeugd daar. Waar hij graag op het voetbalveld te vinden was, had hij van jongs af aan ook - tot frustratie van zijn ouders - een bepaalde fascinatie voor rekenen en geld.

Niet verrassend was het dan ook dat hij zijn eerste bijbaantje in de financiële sector vond. "Ik mocht bij een financieel adviesbureau aan de slag. Het was heel interessant, want het ging over beleggen en pensioen. Mijn eerste aanraking met de financiële markt was een feit." Vanaf dat moment is hij zelf ook met beleggen begonnen. "Zo heb ik een keer wat Philips, een keer wat Aegon gekocht." Destijds nog geen groot succes ondanks dat de beurskoersen hoogtij dagen vierden. Iets met 'vallen' en 'opstaan.' 

De financiële branche smaakte zo goed dat hij, tot afgrijzen van zijn leraar Economie, Economie in Amsterdam is gaan studeren. "Hij vond dat ik er niets van snapte." Sindsdien heeft hij de sector geen moment meer losgelaten. Het werd zelfs steeds serieuzer. Van bijbaantje bij een beursgenoteerd onderzoeksbureau tot serieuze banen bij Alex.nl, Royal Bank of Scotland en als freelancer bij Euronext.

1Vermogensbeheer neemt beleggen uit handen

We spoelen door naar nu. Na een mooie carrière in de financiële branche is Jim Tehupuring met een compagnon ProBeleggen gestart. Later heeft hij daar 1Vermogensbeheer aan toegevoegd. Omdat twee bedrijven runnen wat veel werd, heeft hij zijn focus sinds een paar jaar volledig op die laatste liggen.

Vanwaar de switch naar het ondernemerschap? "Bij Alex.nl werd er altijd gezegd dat we moesten innoveren, dat we anders moesten denken. Die mindset deel ik. Ik zag dingen in de markt die ik anders dan anderen wilde aanvliegen. Zo merkte ik dat er een groeiend aantal mensen was dat het beleggen het liefst volledig uit handen wilde geven. Daarbij zag ik de tendens dat mensen hun geld niet langer bij een bank wilden beleggen vanwege het onpersoonlijke contact. Precies op dát gat wat de bank creëert, spelen wij in."

Net even anders

1Vermogensbeheer bestaat sinds 2017. Een succesvol bedrijf dat beleggen voor klanten uit handen neemt. Of, zoals ze het zelf omschrijven: "Wij zorgen voor het geld van mensen door het op de beurs te investeren en te laten renderen voor later." Het minimale beleggingsbedrag is €250.000. "Dat het veel geld is, realiseren we ons maar al te goed. Maar goed om te weten, is dat dit bedrag stukken lager ligt dan de €1.000.000 die vermogensbeheerders over het algemeen als instapbedrag hanteren."

Verder onderscheidt 1Vermogensbeheer zich van de massa, doordat ze beleggen voor iedereen begrijpelijk willen maken. "Vaktermen laten we liever achterwege. We merken dat onze klanten het fijn vinden als we in jip-en-janneketaal kunnen uitleggen wat we doen. Ze willen begrijpen wat er ongeveer gebeurt en er een gevoel bij krijgen."

Wat Jim als grootste voordeel van het uitbesteden van beleggingsbudget ziet? "Beurskoersen kunnen in een paar dagen tijd een vrije val maken om daarna eventueel weer te herstellen. Als je zelf je vermogen beheert, dan is het gevaar dat je op een lage beurskoers in paniek schiet en alles verkoopt. Op die manier doe je niet meer mee met het herstel. Bij 1Vermogensbeheer hebben we minder last van emoties, omdat we met modellen werken die vanzelf aangeven wanneer we moeten bijsturen. En natuurlijk houden we ook zelf de koersen in de gaten."

De laatste tijd kloppen er opvallend veel ondernemers die hun bedrijf hebben verkocht bij 1Vermogensbeheer aan. Ze hebben een groot bedrag ontvangen, maar willen het vanwege de negatieve rente niet op de bank zetten. "Bij ons betaal je niet om je geld te stallen. Wij zorgen er juist voor dat het geleidelijk groeit."

Proces en portefeuille inzien

Stel nu dat jij wél minimaal €250.000 op de bank hebt staan, en het de komende jaren niet nodig hebt, dan doe je er verstandig aan om bij 1Vermogensbeheer aan te kloppen. Hoe het proces er vanaf daar uitziet? "Aan de start doen we een inventarisatie van de situatie en risicobereidheid. Ben je jonger dan kun je veel meer risico's nemen, omdat je meer tijd naar de toekomst hebt om een eventuele daling weer goed te maken. Vervolgens maken we een beleggingsplan en leggen we deze aan de klant voor. Bij akkoord gaan we binnen de afgesproken regels aan de slag met de portefeuille, en doen we er maandelijks een update uit."

Wist je dat? 1Vermogensbeheer is sinds drie jaar ook actief in België. Ondanks dat het slechts 200 kilometer verderop is, ziet de beleggingsmarkt er daar anders uit. Jim: "We werken samen met Belgische collega's. Het is mooi om te zien dat we elkaar goed aanvullen wat betreft kennis en commerciële blik. Het beste van twee werelden. Trots dat we ook daar veel leuke klanten hebben en hard groeien!"

Gouden tip voor startende beleggers

Toegegeven, het gros van de Nederlanders heeft niet zomaar minimaal €250.000 op de rekening staan. Welke tip heeft Jim voor startende beleggers? "Begin! Het beste is om maandelijks bijvoorbeeld €100 of €200 te beleggen. Dit kun je zelf doen. Er zijn ook partijen die dit voor je kunnen faciliteren. Stop het zelf of laat het stoppen in zogenoemde ETF's. Als je tien jaar verder bent, dan kun je klant worden bij een vermogensbeheerder", grapt hij. 

Wil jij je beleggingsbudget uit handen geven? Ga naar 1Vermogensbeheer.nl en laat je informeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van