Druk autoriteiten

'Techmiljardair Jack Ma weg als leider exclusieve universiteit'

24 mei 2021 10:17 Aangepast: 24 mei 2021 12:07
Jack Ma met studenten van de Hupan University in 2017. Beeld © ANP

Techmiljardair Jack Ma gaat aftreden als leider van de door hem opgerichte elite-universiteit. Hupan University zou naar de smaak van de Communistische Partij een te zelfstandige koers volgen.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

Eerder zouden de Chinese autoriteiten de universiteit al hebben gedwongen nieuwe inschrijvingen stop te zetten. Ma, medeoprichter van onder andere techconcern Alibaba, is zelf niet meer in het openbaar verschenen sinds oktober, toen hij openlijk kritiek uitte op de Chinese toezichthouders en staatsbanken.

Zeer exclusief

Ma nam in 2015 het voortouw toen een groep industriële en technologische bedrijven besloten Hupan op te richten. De zeer exclusieve universiteit is opgericht in Hangzhou, de geboorteplaats van Ma. Doel van de academie is om elk jaar een selecte groep mensen ondernemerschap, bedrijfsmanagement en bedrijfscultuur bij te brengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mega-beursgang van Ant Group wordt uitgesteld

Het zit Peking dwars dat studenten werken aan topondernemerschap met een gemeenschappelijk doel dat is vastgesteld door Ma in plaats van door de Communistische Partij. Naar verluidt wordt het curriculum van Hupan aangepast en krijgt de universiteit een nieuwe naam.

Beursgang getorpedeerd

Het is niet voor het eerst dat Peking zijn pijlen richt op Ma. In november vorig jaar torpedeerden beleidsmakers in Peking op het laatste moment de miljardenbeursgang van Ma's betalingsbedrijf Ant Group.

Een maand later volgde een mededingingsonderzoek naar Alibaba. De Chinese overheid besloot om harder op te treden tegen grote concerns die veel macht hebben en zich tot voor kort nog maar aan weinig regels hoefden te houden.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van