Schatkist bloedt

Accijnstegenvaller bewijst: we hebben veel minder bier gedronken

21 mei 2021 16:03
Terrasgangers in het centrum van Utrecht. Beeld © Robin Utrecht

We hebben met zijn allen vorig jaar een stuk minder bier gedronken dan een jaar eerder. De verhoogde verkoop van supermarktpils heeft de daling bij de horeca bij lange na niet goed gemaakt. En dat voelt ook de schatkist.

Dat blijkt uit het Financieel Jaarverslag van het Rijk, dat op Verantwoordingsdag werd gepubliceerd.

Geen kans om te drinken

Dat er in de horeca veel minder bier is gedronken, zal niet als een verrassing komen. Door lockdowns en allerlei andere beperkingen was er een groot deel van 2020 gewoonweg niet de mogelijkheid om ons eens goed vol te laten lopen in de kroeg.

De supermarkten daarentegen draaiden overuren. Maar hoewel daar een stuk meer bier werd verkocht dan andere jaren, blijkt dat we alles bij elkaar opgeteld toch een stuk minder goudgele rakkers achterover hebben geslagen.

73 miljoen minder dan verwacht

Bij de staat kwam vorig jaar namelijk maar 368 miljoen euro aan bieraccijns binnen. Dat is 73 miljoen euro minder dan geraamd en 58 miljoen euro minder dan in 2019. Een daling van een zo'n 14 procent.

Het is niet zo dat op bier in de kroeg meer accijns wordt geheven dan op bier uit de supermarkt en dat daardoor de inkomsten tegenvallen. Omdat bieraccijns bij de brouwers geheven wordt per hectoliter gebrouwen gerstenat, wijst dat erop dat er daadwerkelijk veel minder is genuttigd.

Heineken exemplarisch

Dat beeld wordt ook bevestigd in de jaarcijfers van Heineken, de grootste bierbrouwer van Nederland. Daarin schrijft de brouwer dat er zo rond de 15 procent minder bier is verkocht in Nederland.

De verkoop in de horeca is met meer dan de helft gedaald in 2020. En dat werd slechts gedeeltelijk goedgemaakt door meer verkoop in de supers.

Wijn blijven we drinken

Dat effect is trouwens niet te zien bij de inkomsten uit wijnaccijns. Die stegen juist in 2020. In 2019 inde de staat nog 331 miljoen euro van deze belasting, in 2020 steeg dat lichtjes naar 344 miljoen. De geïnde alcoholaccijns, die geheven wordt over andere alcoholhoudende dranken, steeg ook een beetje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tanken extreem duur: benzineprijs op recordstand

De pandemie gooide overigens niet alleen de inkomsten uit drankaccijnzen behoorlijk op zijn kop. De grootste klapper werd gemaakt op het gebied van de accijnzen op brandstoffen. Doordat we met zijn allen veel minder kilometers reden in 2020, vielen de accijnsinkomsten op brandstoffen 800 miljoen euro lager uit dan was verwacht.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van