Ga naar de inhoud
Sparen en beleggen

Spaardrift stuwt vermogens Nederlanders flink omhoog tijdens coronacrisis

We hielden geld over én de beurskoersen stegen. Beeld © ANP/ Hollandse Hoogte/ Jean-Pierre Jans

In coronajaar 2020 zijn Nederlanders gemiddeld een stuk rijker geworden. Diegenen die hun baan hielden, konden meer sparen omdat er minder mogelijkheden waren om geld uit te geven. En dat gebeurde dan ook massaal.

In totaal werd ruim 77 miljard euro gespaard, wat per Nederlander neerkomt op een bedrag van 4.418 euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is verreweg het hoogste niveau sinds de metingen hiervan in 1995 begonnen.

Omdat reizen lastig was en de horeca en winkels een deel van de tijd gesloten waren, gaven consumenten minder uit. Het geld waar we niets voor konden kopen zetten we opzij, constateert het CBS. 

Groot
Lees ook:
Groot deel Nederlanders gebruikt vakantiegeld om rond te komen

Ook meer inkomsten

Wat verder meespeelde was dat er al voor de crisis uitbrak voor veel cao's afspraken gemaakt waren om de lonen te verhogen. Daarnaast profiteerden huishoudens die belegden van de flinke stijging van de beurskoersen vorig jaar. 

Verder bleef de toename van de werkloosheid beperkt door het steunpakket van de overheid. 

77 miljard

De gigantische bedragen aan spaargeld worden door de meeste mensen op hun spaarrekening gezet. Daarnaast gingen we nog meer beleggen. 

Dankzij het extra gespaarde geld kwam ons vermogen (exclusief het geld dat voor ons in een pensioenfonds zit) per huishouden eind 2020 gemiddeld uit op ruim 16.000 euro.

We
Lees ook:
We sparen wel meer tijdens corona, maar we lossen niets extra af

Niet iedereen erop vooruit

Dit alles wil overigens niet zeggen dat iedereen meer geld tot zijn beschikking had. Zo heeft meer dan één op de vijf Nederlanders vakantiegeld nodig om rond te komen

Het CBS zegt ook niets over de verdeling van de rijkdom in Nederland, het is dus goed mogelijk dat de helft van de 77 miljard euro bij een hele kleine groep terecht is gekomen. En dat er ook een groep is die helemaal niet heeft kunnen sparen, maar juist het spaargeld dat er nog was heeft moeten gebruiken om het hoofd boven water te houden. 

1
Lees ook:
1 op de 7 heeft praktisch geen spaargeld: 'Kwetsbaar voor tegenspoed'

Waarschijnlijk is ook ons niet-financiële vermogen flink gegroeid. Dat is het geld dat niet op de bank staat, of in aandelen zit, maar bijvoorbeeld de waarde van je huis als je dat zou verkopen.

Huizenprijzen gestegen 

Daar heeft het CBS nog geen cijfers over. Omdat de huizenprijzen zo hard zijn gestegen is de kans groot dat ook dit niet-financiële vermogen groter is geworden, aldus het CBS. 

Wat
Lees ook:
Wat te doen met je spaargeld als je geen negatieve rente wilt betalen?

Volgens cijfers van makelaarsvereniging NVM waren in het laatste kwartaal van 2020 de huizenprijzen gemiddeld 11,6 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Meer sparen of juist meer uitgeven?

02:35