Advies à 24,5 miljoen

300 miljoen verlies voor met belastinggeld gesteunde scheepswerf IHC

20 mei 2021 17:26 Aangepast: 20 mei 2021 17:36
De werf in Alblasserwaard. IHC ontwerpt en bouwt onder meer schepen voor de bagger- en offshoreindustrie. Beeld © ANP

De noodlijdende scheepswerf IHC is ondanks de overheidssteun nog lang niet uit de problemen. Het bedrijf had een reeks aan tegenvallers, waardoor het nog dieper in de rode cijfers terecht kwam.

Het bedrijf leed een verlies van 300 miljoen euro, een stijging van 32 procent ten opzichte van het verlies van 226 miljoen dat in 2019 in de boeken werd gezet. De omzet van IHC kelderde ongeveer net zo hard, van ruim één miljard naar 738 miljoen euro. 

Vorig jaar stond in het teken van het herfinancieren van de schuldenberg die het bedrijf had. De scheepswerf had zich vertild aan enkele opdrachten, die ingewikkelder bleken te zijn dan verwacht en daardoor langer duurden. 

Miniatuurvoorbeeld
Eind april 2020:

Scheepsbouwer IHC gered met staatssteun ter waarde van 325 miljoen

Met hulp van de staat werd een reddingsplan opgetuigd. Samen met een consortium onder leiding van de twee ondernemersfamilies Van der Vorm en Van Oord zijn leningen die het bedrijf had om schepen af te bouwen overgenomen of heeft de staat zich ervoor garant gesteld. 

Afscheid probleemschepen

Een deel van dit reddingsplan krijgt dit jaar gestalte, op het moment dat de schepen dan eindelijk de werf van IHC verlaten. Om deze schepen af te bouwen, had het bedrijf leningen ter waarde van 202 miljoen euro afgesloten. Met de levering van de schepen worden deze leningen weggestreept uit de boeken, in ruil voor aandelenkapitaal dat het consortium krijgt voor de reddingsactie. 

Die hele reddingsoperatie zelf bracht ook flinke kosten met zich mee, voor de inhuur van adviseurs bijvoorbeeld. Dat kostte het bedrijf 24,5 miljoen euro, blijkt uit het jaarverslag. Daarbovenop komt ook nog een extra tegenvaller van 15 miljoen vanwege de moeizame projecten uit het verleden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rekenkamer: regering pokert met verdubbeling staatssteun aan IHC

Een andere eenmalige kostenpost is de ontslagronde bij het bedrijf, waar reorganisatiekosten aan verbonden zijn. Daar was het bedrijf vorig jaar bijna 19 miljoen euro aan kwijt. Om het overgebleven personeel te kunnen doorbetalen, maakte het bedrijf voor 23 miljoen euro gebruik van de NOW-regeling van de overheid. 

Optimisme over 2021

Het bedrijf is hoopvol over dit jaar, ondanks de Covid-19 pandemie. "We verwachten nog steeds een klein positief resultaat", aldus topman Gerben Eggink. Het bedrijf verwacht een langzaam maar gestaag herstel in de verschillende markten waar het actief is en lagere kosten door de reorganisatie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staatsbedrijven honderden miljoenen kwijt aan lozen personeel

Door de coronacrisis kreeg het bedrijf vorig jaar weinig orders binnen: eind 2020 was het orderboek gevuld met opdrachten ter waarde van 450 miljoen euro. Dat is een flinke daling ten opzichte van eind 2019, toen er voor een bedrag van 670 miljoen aan orders in de boeken stond. 

Interesse vanuit de markt

Dat orderboek zal dit jaar wel weer flink gevuld raken, verwacht Hans Huigen, woordvoerder van het bedrijf. "Er is een grote vraag vanuit de markt. We hebben elf à twaalf serieuze leads, daarvan gaan er wel drie vallen binnenkort", vertelt hij. 

"Het zijn niet alleen telefoontjes, we krijgen ook alweer delegaties op bezoek", zegt hij. Het bedrijf heeft genoeg aan een of twee grote opdrachten per jaar naast het doorlopende werk om een 'plus' te draaien, legt hij uit. 

Miniatuurvoorbeeld
September 2020:

'Onderzoek naar betrokkenheid Royal IHC bij corruptiezaak Brazilië'

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van