Ga naar de inhoud
Den Haag wil 100.000 woningen per jaar

Meer vergunningen verleend voor nieuwbouw: 'Er is meer nodig'

Beeld © ANP

In de eerste drie maanden van dit jaar werd er voor de bouw van meer dan 18.000 woningen een vergunning afgegeven, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is ruim 15 procent meer dan het jaar ervoor. "Dit is positief, maar we zijn er nog lang niet."

Het is alweer het vijfde kwartaal op rij waarin er meer vergunningen worden afgegeven voor de bouw van huizen. Een opsteker voor de Nederlandse huizenmarkt, waar sprake is van een groot woningtekort. De politiek wil daarom dat er 100.000 per jaar gebouwd gaan worden.

De cijfers zijn een goede indicatie van wat er aan huizen bij komt. Volgens het CBS duurt het ongeveer twee jaar vanaf het verlenen van de vergunning tot een woning er staat.

Huizenmarkt
Lees ook
Huizenmarkt kookt droog: nog nooit hadden huizenkopers zo weinig keuze

Weer op niveau

Dat er steeds meer vergunningen verleend worden is volgens hoogleraar Peter Boelhouwer positief. Volgens hem was dat ook nodig, want we hebben twee mindere jaren achter de rug. Twee jaar geleden nog geen 60.000 woningen die gebouwd werden, vorig jaar 66.000.

"De daling lijkt eruit, we zitten in een stijgende lijn. Dit jaar komen we weer op het niveau van twee jaar geleden", aldus de hoogleraar woningmarkt. Hij waarschuwt wel: we zijn er nog niet.

"Het is nog lang niet genoeg, dat is wel de conclusie. Als we deze kwartalen doortrekken, zitten we op iets meer dan 70.000 woningen voor het hele jaar. Er zijn er meer nodig. De daling is stopgezet, maar er zijn meer vergunningen nodig voor we op het niveau zijn dat de politiek wil."

Makelaars
Lees ook
Makelaars lassen klantenstop in vanwege krapte op woningmarkt

Speciale minister(s)

De politieke partijen zijn het er sowieso wel over eens dat er een speciale minister moet komen. Een man of vrouw die zich bezighoudt met de woningmarkt. Aan die minister de taak om het tekort op de huizenmarkt op te lossen.

Volgens Boelhouwer zijn we er met die ministerspost nog niet. Er is meer nodig. "Het gaat niet alleen om de vergunningen en het bouwen, je moet ook ruimte claimen. Er zou ook een minister van ruimtelijke ordening moeten komen."

De bouwsector heeft een goed eerste kwartaal achter de rug, blijkt uit cijfers van het CBS. In totaal werd er voor ruim 3,5 miljard euro aan opdrachten binnengehaald. Dat is 22 procent meer dan het jaar ervoor. Vooral kleine bouwbedrijven, met minder dan 10 mensen in diensten, deden het goed.

Woningtekort
Lees ook
Woningtekort neemt nog jaren toe: jongeren en ouderen de dupe