0,5 procent krimp

Lockdown duwt Nederland opnieuw in recessie: we geven minder uit

18 mei 2021 09:30 Aangepast: 18 mei 2021 11:21
De Grote Marktstraat in Den Haag. Beeld © ANP

De Nederlandse economie is in de eerste drie maanden van dit jaar gekrompen met 0,5 procent. De belangrijkste oorzaak is dat consumenten en de overheid minder geld uitgaven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Omdat het al het tweede kwartaal op rij is dat de economie krimpt, is Nederland officieel in een recessie beland. In het laatste kwartaal van 2020 kromp de Nederlandse economie met 0,1 procent.

Het is al de tweede recessie tijdens de coronapandemie. In het eerste half jaar van 2020 kromp de Nederlandse economie ook, gevolgd door spectaculaire groei in de zomer. 

Tekst gaat verder onder de video:

In de eerste drie maanden van dit jaar daalden de consumentenuitgaven met 3,5 procent, ten opzichte van de laatste drie maanden van 2020. De reden is dat er vanwege de lockdown minder plekken waren om geld uit te geven. De horeca was bijvoorbeeld al sinds half oktober dicht en winkels moesten ook hun deuren sluiten, op de essentiële na. 

Minder uitgaven in horeca en winkels

Door de strenge lockdown werd minder uitgegeven aan biertjes, lunches, museumbezoek en concerten. Ook uitgaven aan kleding, schoenen en auto's daalden fors.

"Waar winkels, elektronica en meubelzaken het eind vorig jaar nog best aardig deden, sloeg ook daar de krimp toe want veel winkels waren dicht", vertelt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar noteert het CBS een daling van 8,5 procent. 

Miniatuurvoorbeeld
Februari 2021:

Grootste economische krimp ooit gemeten in coronajaar 2020, tweede golf dempt herstel

De krimp van de economie betekent ook dat Nederland nog ver weg is van het niveau dat we hadden bereikt voor de coronacrisis uitbrak. De economie is nu 3,4 procent kleiner dan voor de uitbraak van de pandemie, aldus het CBS.

Herstel gloort

Toch gloort er wel hoop. De krimp in de eerste drie maanden is minder groot dan de 1 procent die was geraamd door DNB. En inmiddels zijn de lockdownmaatregelen weer versoepeld.

Zowel het Centraal Planbureau als DNB verwachten dat de economie zich dit jaar zal herstellen, al is dat wel afhankelijk van het verloop van de vaccinatiecampagne. 

Miniatuurvoorbeeld
Maart 2021:

DNB: er gloort hoop voor de economie, maar herstel 2021 valt tegen

Ondernemers hebben er in ieder geval vertrouwen in, blijkt uit een enquête van onder meer het CBS en de Kamer van Koophandel. Aan het begin van het tweede, en huidige, kwartaal is er voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis weer voorzichtig optimisme te bespeuren. 

Dat vertrouwen van ondernemers was in het afgelopen kwartaal ook al terug te zien in de stijging van hun investeringen. Bedrijven staken fors meer geld in machines, computers en onderzoek. Die uitgaven compenseren dus voor een deel de daling van de uitgaven van consumenten. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van