Honderden miljarden verdampt

Crypto's kelderen: bitcoin verliest kwart waarde in week tijd

17 mei 2021 11:16 Aangepast: 17 mei 2021 12:24
Een bitcoinautomaat in New York. Beeld © Andrew H Walker/Shutterstock

De waarde van de drie grootse cryptomunten is de afgelopen week keihard gedaald. Bitcoin, veruit de grootste van allemaal, heeft een kwart van zijn waarde ingeleverd.

Daarmee is er voor alleen de bitcoin in 7 dagen tijd voor meer dan 250 miljard dollar (205 miljard euro) aan waarde verdampt, blijkt uit gegevens van CoinMarketCap, dat de koersen van cryptovaluta bijhoudt.

Samen verlies van 360 miljard dollar

En de klappen vallen niet alleen bij bitcoin. Ook ethereum en binance coin, de nummer twee en drie in cryptoland, kregen harde klappen. De koers van ethereum daalde de afgelopen week zo’n 16 procent. Binance coin leverde 23 procent in.

Een slachting dus, zelfs voor de extreem beweeglijke cryptomarkt. De drie grootste munten verloren samen in een week tijd meer dan 360 miljard dollar (297 miljard euro) aan waarde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

En wéér keldert koers Bitcoin door tweet van Tesla-baas Elon Musk

De grote dalingen lijken min of meer de dezelfde oorzaak te hebben als een aantal flinke pieken die de afgelopen maanden zijn behaald: Elon Musk. De excentrieke miljardair en crypto-enthousiast weet met een paar tweets de koersen geregeld flink op te schudden.

De afgelopen maanden stuwde Musk de prijs van de bitcoin juist verder en verder op. In februari maakte hij bekend dat zijn bedrijf Tesla voor 1,2 miljard euro aan bitcoins had ingeslagen, een maand later maakte Tesla het ook mogelijk om auto's in bitcoin af te rekenen.

Halverwege april was een bitcoin bijna 65.000 dollar waard. Inmiddels is de koers gezakt tot zo'n 45.000 dollar. 

Omgeslagen

Maar sindsdien hebben de uitlatingen van Musk juist een tegengestelde werking op de koers van bitcoin en in het kielzog daarvan ook de andere grote cryptomunten. Vorige week liet hij opeens weten dat Tesla geen bitcoinbetalingen meer accepteert.

Door de ingewikkelde technologie waar bitcoin op leunt is er namelijk gigantisch veel rekenkracht nodig voor het verwerken van een transactie en het delven (minen) van nieuwe bitcoins. Dat is extreem energieverslindend en dus slecht voor het milieu. En dat past bij nader inzien toch niet bij het imago van Tesla.

Vannacht gaf Musk de bitcoinkoers nog een extra tik door in een tweet te suggereren dat Tesla zijn bitcoins gaat verkopen of al heeft verkocht. Later 'verduidelijkte' Musk dit door te zeggen dat zijn bedrijf (nog) geen bitcoins heeft verkocht. Daarop herstelde de koers een beetje.

Vorige week zorgde Musk ook al voor een flinke dip in de koers van de dogecoin, nadat hij in het populaire tv-programma Saturday Night Live grapte dat de munt oplichterij is.

Musks woorden wegen zwaar

De woorden van Musk wegen zwaar in de cryptowereld, juist omdat hij tot nu toe bijdroeg aan het vergroten van de geloofwaardigheid ervan.

Bijvoorbeeld door als een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld bitcoin als echt betaalmiddel te accepteren en bitcoin als belegging aan te houden. Als dat vervolgens wegvalt, heeft dat een tegenovergesteld effect op de koersen.

Volgens Naeem Aslam, marktanalist bij handelsplatform Avatrade, zijn beleggers bezorgd dat hiermee de trend dat 'gewone' bedrijven cryptocurrency serieus gaan nemen wordt gebroken. Hij voegt daar wel aan toe dat een correctie op de prijs al verwacht werd, omdat die simpelweg te hoog was opgelopen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van