Coronacrisis

Bedrijven in deze sectoren hebben de hoogste belastingschuld door corona

17 mei 2021 07:13 Aangepast: 17 mei 2021 08:31
Een kwart van de horecasector kampt met een belastingschuld. Beeld © ANP

De belastingschuld van cateringbedrijven is zo hoog opgelopen dat ze maar liefst vier jaar nodig hebben om hun schuld bij de Belastingdienst af te lossen. Hotels zijn met het aflossen ongeveer 17 maanden bezig en restaurants en cafe's negen maanden.

Ook de retail moet flink dokken. Kledingwinkels hebben gemiddeld een belastingschuld van 91.000 euro per bedrijf. Bij schoenenwinkels ligt dit nog een stuk hoger, namelijk op 115.000 euro.

Dit blijkt uit onderzoek van ABN Amro dat is gebaseerd op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en transactiedata van de bank.

Sinds het begin van de coronacrisis kunnen ondernemers uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. De onderzoekers van ABN Amro becijferden hoeveel maanden winst er gemaakt moet worden, voordat alle belastingen zijn betaald. Het gaat bij het uitstel vooral om omzetbelasting, loonheffingen, sociale premies en inkomstenbelasting.

16 miljard

Het was al bekend dat de bedragen flink opliepen. Ondanks de verschillende steunpakketten heeft een kwart miljoen ondernemers samen 16 miljard euro belastingschuld opgebouwd, becijferde het ministerie van Financiën onlangs nog. Nu is dus ook bekend welke bedrijven meeste schulden hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemers hebben belastingschuld van 16 miljard: 'We bezwijken eronder'

Horeca

Een kwart van de horecasector kampt met een belastingschuld. Ruim 16.000 bedrijven hebben samen een schuld van 943 miljoen euro, dat is gemiddeld 57.000 euro per bedrijf.

Als de winsten terugkeren naar het niveau van 2019, zijn de horecaondernemingen gemiddeld een jaar bezig om terug te betalen. De winsten zijn naar verwachting echter lager, waardoor ook meer tijd nodig is om het geld aan de fiscus terug te betalen.

Hotels koploper

Met een belastingschuld van 205.000 euro per bedrijf hebben hotels de hoogste gemiddelde schuld binnen de horeca. Het is echter de catering die er het langst over zal doen om de schulden terug te betalen. Cateringbedrijven maken minder winst en hadden het pre-corona ook al lastig, waardoor ze vier jaar nodig hebben om de belastingschuld af te betalen.

Hotels hebben hier maar zeventien maanden voor nodig en cafés negen maanden. Wel wisselt het beeld sterk. Zo hebben hotels in Amsterdam die afhankelijk zijn van toeristen uit het buitenland het moeilijker dan hotels in Oost-Nederland die ook veel toeristen uit eigen land trekken.

Restaurants

Dat restaurants lange tijd de deuren gesloten moesten houden, heeft er flink in gehakt. Ruim 43 procent van de restaurants heeft volgens het onderzoek een belastingschuld uitstaan. De restaurants hebben er negen maanden voor nodig om dit terug te betalen, mits hun maandelijkse winst straks gelijk is aan die in 2019.

Winkels

In de detailhandel heeft 11 procent van de bedrijven een belastingschuld. In totaal hebben ruim 15.000 bedrijven een schuld van 1,1 miljard euro, wat neerkomt op een gemiddelde schuld van ruim 72.000 euro per bedrijf.

Vooral veel kleding- en schoenenwinkels hebben uitstel van belastingbetaling aangevraagd. In de kledingbranche heeft 33 procent van de winkels een schuld opgebouwd en in schoenenbranche is dit zelfs twee procent meer. Kledingwinkels hebben gemiddeld een schuld van 91.000 euro. Bij schoenenwinkels ligt de gemiddelde schuld op 115.000 euro.

Supermarkten

Opvallend is dat ook supermarkten uitstel van betaling hebben aangevraagd bij de fiscus. Het gaat om 13 procent van de supers en 12 procent van de voedingsspeciaalzaken, terwijl beiden juist over het algemeen goede zaken deden omdat de horeca dicht was. 

Van de twintig grote warenhuizen heeft iedereen uitstel aangevraagd. Zij hebben samen gemiddeld 4,6 miljoen euro schuld uitstaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NVVK waarschuwt voor betalingsproblemen ondernemers

Voorzorg

Met name na de eerste lockdown, toen de coronacrisis nog nieuw was, vroegen veel bedrijven uitstel bij de fiscus aan. Dat was waarschijnlijk ook deels uit voorzorg, denkt ABN Amro. Uit de CBS-gegevens blijkt namelijk van de 233.835 bedrijven die aanvankelijk uitstel aanvroegen, 34.430 hun belastingverplichtingen alweer hebben voldaan.

Vanaf oktober moeten ondernemers gaan terugbetalen, ze hebben daar 36 maanden de tijd voor. De onderzoekers zien het oplopen van de schulden als een flink probleem.

Toekomst

Als een bedrijf alleen bezig is met afbetaling, is er minder ruimte voor ondernemerschap en groei. Iedere verdiende euro gaat dan namelijk naar de overheid. De mogelijkheden om uit te breiden of te investeren worden beperkt, wat gevolgen kan hebben voor de werkgelegenheid. En als een café het bijvoorbeeld moeilijk heeft, moet ook de broekriem bij de toeleveranciers van dat café aangetrokken worden.

De onderzoekers pleiten ervoor om de terugbetalingsperiode van 36 maanden op te rekken. Ook zou de NOW-regeling volgens de onderzoekers met terugwerkende kracht iets verhoogd kunnen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoekstra voelt weinig voor kwijtschelden belastingschulden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van