Verstoring kan nog weken duren

Einde brandstoftekorten oostkust VS in zicht met herstart pijpleiding

13 mei 2021 12:59 Aangepast: 13 mei 2021 13:12
Drukte aan de pomp in Woodstock, Georgia. Beeld © Robin Rayne/ANP

Er gloort licht aan het einde van de tunnel voor benzineverslaafde Amerikanen aan de oostkust. De belangrijkste oliepijpleiding is weer opgestart, maar volgens Colonial Pipeline kan het nog weken duren voordat alle tekorten weer zijn weggewerkt.

De 8850 kilometer lange pijpleiding werd vorige weekend uit voorzorg door Colonial Pipeline stilgelegd nadat Russische hackers binnen waren gedrongen. De hackers maakten gebruik van gijzelsoftware en wilden losgeld zien om de systemen vrij te geven. Hoeveel ze eisen is niet bekend, Colonial zegt wel dat het niet van plan is te betalen.

Benzine boven 3 dollar

De hack wordt nu al de grootste hackpoging op de energie-infrastructuur in de Verenigde Staten ooit genoemd. De pijp tussen Texas en New York is goed voor de helft van leveringen benzine, diesel en kerosine in de tussenliggende staten. Op een normale dag vervoert de leiding het equivalent van drie miljoen vaten olie per dag uit de Golf van Mexico.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Cyberaanval legt grootste pijpleidingbedrijf VS plat

Door de uitval zijn enorme brandstoftekorten ontstaan. Veel tankstations in North Carolina, Georgia en Virginia zitten al zonder brandstof, met lange rijen tot gevolg op de plekken waar nog wel brandstof wordt verkocht. Tegelijkertijd rijzen de benzineprijzen voor Amerikaanse begrippen de pan uit. Voor een gallon (3,8 liter) moet nu meer dan 3 dollar worden betaald.

Extra tussenlanding

Ook de luchtvaart wordt getroffen. Colonial Pipeline doet ook zeven luchthavens aan, waaronder Atlanta, het een na drukste vliegveld ter wereld. Verschillende luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf Atlanta extra tussenlandingen inlassen op hun langeafstandsvluchten om te tanken omdat ze niet genoeg kerosine mee kunnen nemen.

De FBI bevestigde maandag dat de Russische cyberbende DarkSide achter de hack zit. De hackers lieten een dag later van zich horen. Volgens hen was het nooit de bedoeling geweest om de maatschappij te ontwrichten, maar waren ze alleen maar uit op geld. Ze voegden eraan toe beloven hun doelen voortaan zorgvuldiger te selecteren.

Opschorting Jones Act

Ondertussen neemt ook de Amerikaans overheid maatregelen om het steeds verder oplopende brandstoftekort de kop in te drukken. Naast de oproep om niet te hamsteren, heeft het ministerie van Binnenlandse Veiligheid een ruim honderd jaar oude koopvaardijvlootwet tijdelijk opgeschort om de toevoer vanuit de Golf na Mexico te garanderen.

Deze Jones Act, vernoemd naar de Amerikaanse senator Wesley Jones, verbiedt bedrijven om tussen Amerikaanse havens schepen te gebruiken die niet in de Verenigde Staten zijn gebouwd en niet zijn uitgerust met een Amerikaanse bemanning. De uitzondering geldt voor één individueel bedrijf. Welk bedrijf dat is, is niet bekend. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van