Alrosa Spectacle

'Champions League'-diamant levert bijna 12 miljoen euro op

12 mei 2021 21:33 Aangepast: 12 mei 2021 21:52
De Alrosa Spectacle bij een perspreview van Christie's. Beeld © Reuters

Het pronkstuk van de juwelenveiling vandaag bij veilinghuis Christie's in Genève, een 100-karaats diamant, heeft 12,8 miljoen Zwitserse frank opgeleverd (zo'n 11,7 miljoen euro).

De Alrosa Spectacle, zoals het dure glimmertje heet, is geslepen uit een ruwe diamant van zo'n 207 karaat. Die werd in 2016 gedolven in de Zarnitsa-mijn, in de Russische provincie Jakoetsk.

Amper onvolmaaktheden

De Russische diamantslijper Alrosa had vervolgens ruim 1,5 jaar nodig om de Spectacle te slijpen. De diamant heeft een zeldzame type IIA-klassering, wat betekent dat er amper onvolmaaktheden in zitten. Slechts 1 tot 2 procent van alle diamanten wereldwijd heeft deze klassering.

Te zwaar voor je vinger

De Alrosa Spectacle is van Champions League-niveau, zegt Donny Griffioen, hoofd inkoop diamanten en sieraden bij het Amsterdamse Coster Diamonds.

"In alle karakteristieken voor diamanten, zoals helderheid en kleur, is deze diamant het hoogste van het hoogste. Zo'n steen in dit gewicht is bijna ongeëvenaard, one of a kind."

De steen weegt 100.94 karaat, om precies te zijn. "Dat is gigantisch voor een diamant, dat kom je niet iedere dag tegen", licht hij toe. "Het is ook niets voor om je vinger, daar is de steen te zwaar voor." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Diamant van 10 miljoen euro te koop: Chinees geluksgetal drijft prijs op

Investering

Wat er dan wel mee gebeurt? Griffioen denkt dat een investeerder, vermoedelijk uit China, de diamant heeft gekocht. Als investering dus, al zou het hem niet verbazen dat de steen op een gegeven moment weer op een andere veiling opduikt.

"Juwelenhuis Cartier had ook een diamant van zulke afmetingen. Die kon je dan zien op tentoonstellingen, dat is het meer." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pandora stapt over op synthetische diamanten: kun je het verschil zien?

Het bedrag dat de diamant moest opbrengen (tussen de 12 en 18 miljoen Zwitserse frank), daar schrikt Griffioen niet van bij dit exemplaar. "Helemaal niet zelfs." 

Onbetaalbaar

Twaalf miljoen euro is veel geld, maar toch is de Alrosa Spectacle bij lange na niet de duurste diamant ter wereld. Die eer gaat naar de Koh-I-Noor diamant, onderdeel van de Britse kroonjuwelen, waarvan wordt gefluisterd dat hij een miljard euro waard is.

Een kostbare diamant die íets betaalbaarder is voor gewone stervelingen, is de CTF Pink Star. De zeldzame lichtroze steen werd in 2017 geveild door Sotheby's. Een Hongkongse juwelier kocht 'm voor ruim 71 miljoen dollar (bijna 59 miljoen euro). 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van