Economie

SALE: Banken in de uitverkoop op de beurs

27 juni 2016 13:34 Aangepast: 31 juli 2017 02:30

De Europese aandelenmarkten gingen vanmiddag verder onderuit. Onzekerheid over het aanstaande Britse vertrek uit de Europese Unie, vooral de gevolgen daarvan voor banken, zorgen opnieuw voor veel onrust op de beursvloeren.

  • In Amsterdam stond de AEX-index even na 15.00 uur 2,2 procent in de min op 415,06 punten. 
  • De MidKap zakte 4,1 procent tot 584,92 punten.

Grootste stijgers en diepste dalers

Tot de sterkste verliezers behoorden ING en ABN Amro met verliezen van 8,2 en 7,8 procent. Verzekeraar Aegon leverde 5,7 procent in. Uitzender Randstad stond onderaan de AEX met een verlies van 10,6 procent.

Bij de middelgrote fondsen vielen nog zwaardere klappen. Verzekeraar Delta Lloyd was met een min van 11 procent de grootste verliezer. Ingenieursbureau Arcadis, dat veel omzet in het Verenigd Koninkrijk behaalt, deed het met een koersval van bijna 10 procent niet veel beter.

Verder goed om te weten:

  • Ook in Londen gingen financiële fondsen in de uitverkoop. Royal Bank of Scotland leverde bijna 19 procent van zijn beurswaarde in, branchegenoten Barclays en Lloyds verloren respectievelijk 16 procent en 9,3 procent. De FTSE-hoofdindex zakte ruim 2 procent.
  • Ook in Frankfurt en Parijs, waar de hoofdgraadmeters eveneens ruim 2 procent omlaag gingen, stonden met name banken onder druk. Deutsche Bank en Commerzbank verloren 6,4 en 5,8 procent, BNP Paribas en Crédit Agricole 7,6 en 5,5 procent.
  • In Milaan leverden Intesa Sanpaolo en Banca Monte dei Paschi di Siena bijna 12 procent in, Unicredit 8 procent. De Italiaanse overheid zou overwegen miljarden in de banken te steken om te voorkomen dat zij door de sterk toegenomen onrust op de financiële markten in moeilijkheden komen.

Olie

De olieprijzen zetten de daling voort die voor het weekeinde al werd ingezet. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,1 procent tot 46,65 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper en werd verhandeld voor 47,49 dollar per vat van 159 liter.

Valuta

Ook op de valutamarkt dreunt de onverwachte keuze van het Britse volk voor een vertrek uit de EU na. De euro zakte naar 1,1005 dollar, tegen 1,1114 dollar bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag. Het Britse pond was iets meer dan 1,32 dollar waard, dat is zo'n 4 cent minder dan vrijdagavond.

Inmiddels loopt het virtuele verlies voor de belastingbetaler op ABN Amro flink op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van