Ga naar de inhoud
Geen schadevergoeding

Hernia door harde landing? Vliegmaatschappij niet aansprakelijk

Een vliegtuig van Altenrhein. Beeld © EPA

Als je lichamelijke schade lijdt door een ruwe landing van je vliegtuig hoef je niet bij de vliegmaatschappij aan te kloppen voor een schadevergoeding. Zolang de klap niet harder is dan wat het vliegtuig volgens de fabrikant gewoon aankan, valt de maatschappij niets aan te rekenen.

Dat oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie, de hoogste rechter van de EU, vandaag.

Ongeval of niet?

De zaak was aangespannen door een Oostenrijkse vrouw die in 2014 naar eigen zeggen een hernia opliep toen het vliegtuig waar zij inzat met een flinke klap landde op de luchthaven van St. Gallen in Zwitserland.

Daarop wilde zij een schadevergoeding van luchtvaartmaatschappij Altenrhein omdat zij door een 'ongeluk' schade heeft geleden. De hoogste Oostenrijkse rechtbank ging daarop te rade bij het Europees Hof, om te vragen of een harde landing inderdaad als ongeval aangemerkt kan worden volgens de internationale luchtvaartverdragen. Als dat niet het geval is, hoeft er sowieso geen schadevergoeding uitgekeerd te worden.

Luchtvaartmaatschappij
Lees ook:
Luchtvaartmaatschappij aansprakelijk voor letsel door omgevallen koffie

Het Hof is er duidelijk over: het antwoord is nee. Een harde landing is alleen als ongeval aan te merken als die harder is dan de ‘gebruiksaanwijzing’ van het vliegtuig toestaat. En dat was in dit geval – helaas voor de vrouw – niet zo.

Harde landing is veiliger

Wel was de landing behoorlijk ruw, met een neerwaartse kracht van 1,8 G. Maar de maximale belasting van het landingsgestel is 2 G, en dus is dat op basis van het boekje geen probleem.

Daar komt bij dan een harde landing in St. Gallen vanwege de pittige ligging van het vliegveld tussen de bergen veiliger is dan een zachte landing. Ook had de piloot daarbij geen fouten gemaakt. En dus kan de Oostenrijkse fluiten naar haar vergoeding van 68.858 euro, plus rente.