Museum in het nauw

Actie Hermitage geslaagd: bijna 1 miljoen aan giften opgehaald

12 mei 2021 08:53 Aangepast: 14 mei 2021 12:22
Een speciale actie om aandacht te vragen voor de inzamelingscampagne op 6 april, met flink wat lawaai van onder meer John Leerdam. Beeld © ANP

Het Amsterdamse Museum Hermitage is erin geslaagd om in iets meer dan een maand tijd bijna 1 miljoen euro op te halen aan giften. Het geld is hard nodig om het museum te helpen de coronacrisis te overleven.

Met een gift van 60.000 euro van de Stichting Vrienden van de Hermitage werd het nagestreefde bedrag uiteindelijk zo goed als bereikt. Meer dan 10.000 giften zijn ontvangen, waaronder ook legaten en diverse giften in natura, zoals benefietoptredens, concerten en kunstwerken, aldus het blije museum in een persbericht.

"Het exacte bedrag is op dit moment nog niet te geven, omdat nog niet alle toegezegde bedragen binnen zijn en de benefietacties met de giften in natura nog gaan plaatsvinden. Het is dus nog spannend, maar we zitten echt bijna op het miljoen", voegt een woordvoerder nog toe.

Actie verlengd

De Hermitage is alle gevers 'zeer dankbaar'. De campagne 'Houd de Hermitage open' begon eind maart en zou in eerste instantie tot 1 mei duren. Omdat er nog 200.000 euro tekortkwam, is de actie in april verlengd tot 10 mei. En ook nu is het nog steeds mogelijk om te doneren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Theater- en museumbezoek in april misschien al mogelijk met test

Het museum, dat geen vaste collectie heeft en dat het moet hebben van het houden van exposities alleen, heeft nooit structurele subsidie gekregen. Door de noodgedwongen sluiting vanwege de coronamaatregelen, dreigde een gat van een miljoen euro op de begroting te ontstaan. 

Bezuiniging en reorganisatie

Het museum aan de Amstel heeft het afgelopen jaar al volop bezuinigd en zelfs elf medewerkers moeten laten gaan. Het kon niet alleen amper bezoekers ontvangen, het kon ook geen zalen verhuren.

Als er nu geen geld was gekomen, zouden er geen tentoonstellingen meer kunnen worden voorbereid en had het museum in de komende jaren met lege handen tegenover het publiek gestaan.

Niet essentieel

Voorlopig kan het museum ook nog geen bezoekers ontvangen. Volgens het kabinet is het nog niet verantwoord om culturele instellingen open te laten gaan. Als de besmettingscijfers blijven dalen, wordt het coronabeleid vanaf 19 mei versoepeld.

Die versoepelingen gelden niet voor de culturele sector. Die is volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) 'niet essentieel'. "Trek het je niet persoonlijk aan. We zijn allemaal kunstliefhebbers tot en met, maar als we een dagje zonder moeten, dan kan dat", aldus De Jonge op de persconferentie gisteren.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van