Windmolens

Recordstijging in hernieuwbare energie, China goed voor de helft

11 mei 2021 09:58
De aanleg van een windmolenpark in de Chinese provincie Hubei. Beeld © Getty

De capaciteit van hernieuwbare energie is vorig jaar in het snelste tempo in twee decennia toegenomen. Van de 280 gigawatt aan capaciteit die werd toegevoegd, nam China de helft voor zijn rekening.

De capaciteit van duurzaam opgewekte energie nam met 45 procent toe ten opzichte van 2019 en dat is de sterkste stijging sinds 1999, meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Projecten snel voltooid

Vooral de realisatie van nieuwe windparken en de ontwikkelingen op het gebied van duurzame stroom in China droegen bij aan die groei. 

Het aandeel van China in de geïnstalleerde nieuwe productie van hernieuwbare energie was vorig jaar 50 procent. Projecten werden snel voltooid voor het moment dat subsidies werden afgebouwd, aldus het agentschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kwart Nederlandse Noordzee wordt windmolenpark

Recordbrekend aantal zonnepanelen

De installatie van windturbines is vorig jaar bijna verdubbeld, tot 114 gigawatt. De komende jaren zal de groei van windmolenparken iets vertragen, maar nog altijd ver boven het niveau van de periode 2017-2019 uitkomen.

De installatie van nieuwe zonnepanelen zou ook records moeten blijven breken. Tegen 2022 moet hier 160 gigawatt van zijn geïnstalleerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland hekkensluiter EU in gebruik duurzame energie

Doorgaans is 1 gigawatt goed voor de energiebehoefte van 1 miljoen huishoudens. Hernieuwbare energie was vorig jaar goed voor 90 procent van de nieuw geïnstalleerde elektriciteitsproductie.

Ook meer CO2-uitstoot

Volgens het IEA zal de toename van de capaciteit vorig jaar het 'nieuwe normaal' worden. Dit jaar zal naar verwachting 270 gigawatt aan hernieuwbare capaciteit worden toegevoegd. Volgend jaar gaat het om bijna 280 gigawatt.

Het IEA merkt op dat landen meer inspanningen doen op dit gebied om aan de verplichtingen voor het verminderen van broeikasgassen te voldoen. Tegelijkertijd ziet het agentschap de uitstoot van CO2 dit jaar stijgen. 

Dit komt vooral door het toegenomen gebruik van steenkool. Om klimaatdoelstellingen te halen zijn volgens het agentschap grote beleidswijzigingen en investeringen in schone energie nodig.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van