Ga naar de inhoud
Systemen offline

Cyberaanval legt grootste pijpleidingbedrijf VS plat

Een opslaglocatie van Colonial Pipeline. Beeld © AP

Het grootste pijpleidingbedrijf van de VS heeft alle werkzaamheden stilgelegd nadat het slachtoffer is geworden van een cyberaanval. Colonial Pipeline vervoert benzine, diesel en kerosine van de zuidkust naar plekken in het hele land.

Dat heeft Colonial zelf bekendgemaakt in een persbericht.

Indammen

Het bedrijf heeft een aantal systemen offline gehaald om er voor te zorgen dat de aanval ingedamd wordt en niet meer schade aan kan richten. Het is voorlopig nog niet duidelijk wat voor cyberaanval het bedrijf heeft getroffen. Ook is er nog niets bekend over de daders.

Colonial Pipeline laat verder weten dat het stappen onderneemt om het probleem 'te begrijpen en op te lossen'. Daarvoor is in ieder geval een cybersecuritybedrijf ingehuurd en politie en justitie zijn ingeschakeld.

Belangrijke infrastructuur

Colonial voorziet de Verenigde Staten elke dag van benzine, diesel, kerosine en andere olieproducten, via een netwerk van bijna 9000 kilometer aan pijpleidingen. De olie komt van de Golfkust, de zuidelijke staten aan de Golf van Mexico en wordt van daaruit verspreid naar de rest van het land.

Het stilleggen van de pijpleidingen kan op termijn gevolgen hebben aan de pomp, zeggen kenners. Toen orkaan Harvey de Golfkust in 2017 teisterde, moest Colonial werkzaamheden ook grotendeels stilleggen. Dat zorgde destijds voor een forse prijsstijging van benzine en diesel uit die regio.

Bron: RTL Z / ANP