Ga naar de inhoud
Annuleren bij versoepelingen

Eigen land of alsnog vliegen? 'Schaduwvakanties zijn probleem voor vakantieparken'

Veel Nederlanders vierden met Pasen vakantie in eigen land. Beeld © ANP

Kunnen we deze zomer op vakantie naar het buitenland? Er is een groep Nederlanders die dat dolgraag wil en dat gaat problemen opleveren voor de vakantieparken en campings waar zij al een boeking hebben gedaan, waarschuwt ABN Amro. De vereniging van reisorganisaties herkent het fenomeen niet en maakt zich dan ook niet echt zorgen.

Volgens de bank moeten vakantieparken en campings op hun hoede zijn voor deze zogenaamde 'schaduwvakanties'. Dat zijn vakanties die voor de zekerheid worden geboekt in Nederland, maar straks alsnog worden geannuleerd wanneer een vakantie naar het buitenland weer kan.

Annuleringsvoorwaarden

"Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen toch wel heel graag naar het buitenland willen", zegt Ward van der Stee, die zich als analist bij ABN Amro richt op toerisme en consumentengedrag.

"Wij willen bedrijven er daarom op attenderen dat zij hun annuleringsvoorwaarden op orde hebben, zodat zij straks niet met de schade achterblijven. Uit gesprekken met ondernemers horen wij dat zij zich daar toch wel een beetje zorgen om maken."

Vliegvakanties
Lees ook:
Vliegvakanties deze zomer mogelijk duurder: 'Veel vraag, weinig aanbod'

Volgens de bank heeft het merendeel van de vakantieparken en campings inmiddels de annuleringsvoorwaarden aangescherpt. Dat betekent in de praktijk dat voor het boeken een aanbetaling wordt gevraagd en dat simpelweg 'corona' geen geldige reden meer is voor annulering.

'Kwestie van keuze'

Frank Oostdam, voorzitter van ANVR, de vereniging van reisorganisaties, kent het fenomeen schaduwvakantie nog niet. "Het is voor het eerst dat ik dit hoor. Maar uiteindelijk is het een kwestie van keuze. Als de consument door voortschrijdend inzicht nieuwe keuzes maakt, is dat prima als hij of zij zich maar aan de gemaakte afspraak houdt. Ook als dat gepaard gaat met annuleringskosten."

De ANVR hoopt morgen vooral op een 'positief signaal' van het kabinet bij de komende coronapersconferentie. De vorige keer werd daar niets over gezegd. Oostdam: "Ik verwacht dat het huidige negatieve reisadvies voor alle landen dit keer wel wordt teruggedraaid naar aparte adviezen voor landen. Daar zijn wij als sector hard aan toe. De consument is nog terughoudend met boeken."

Eindelijk
Lees ook:
Eindelijk die vakantie plannen? 'Kans dat Nederlanders niet welkom zijn'

Korter van tevoren

Bij ABN Amro verwachten ze dat dit binnenkort verandert. "Als er versoepelingen komen, zullen er snel een hoop boekingen gaan volgen. Veel boekingen zijn uitgesteld en we horen van partijen als Corendon en het Nederlands toerismebureau NBTC dat mensen korter van tevoren boeken. En als ze dat straks doen, is de kans groot dat ze naar het buitenland gaan."

Voor eigenaren van vakantieparken en campings heeft de bank nog een advies. "Zij zijn altijd voor een belangrijk deel afhankelijk geweest van vakantiegangers uit onze buurlanden. Het is vrij logisch dat zij zich, zodra dat veilig en verantwoord kan, weer op die markt richten."

2021:
Lees verder:
2021: We boeken ons vakantiehuisje nu vooral last minute
Dit is een artikel van