In opdracht RVO

Deurwaarder pakt bezit af van verdachten coronasteunfraude

07 mei 2021 10:56
Een in beslaggenomen auto, na een actie van de politie en de Belastingdienst in Rotterdam. Beeld © Archieffoto ANP

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de deurwaarder afgestuurd op 400 bedrijven die worden verdacht van fraude met coronasteun. Door hun bezittingen alvast in beslag te nemen, hoopt de dienst nog een deel van de onterecht uitgekeerde subsidies terug te krijgen.

Het draait allemaal om fraude met de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), een probleem waar RTL Z al eerder over berichtte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenenfraude met coronasteun: criminelen duperen tientallen ondernemers

Deze subsidie is voor bedrijven die problemen hebben met het betalen van hun vaste lasten, omdat zij vanwege coronamaatregelen dicht moeten of veel omzet mislopen. Tot nu toe werd voor 3,5 miljard euro aan steun toegezegd via deze regeling. 

Gesjoemel met aanvragen

Door zwakke controles bij de aanvragen voor de subsidie was het voor criminelen of sjoemelende ondernemers erg makkelijk om meer subsidie aan te vragen dan waar zij recht op hadden. Door bijvoorbeeld meer omzetverlies op te geven dan er eigenlijk werd geleden, ging het te ontvangen bedrag flink omhoog.

Begin dit jaar kreeg de RVO in de gaten dat er werd gefraudeerd met de steun. Bij 679 misbruikers slaagde de dienst erin om de subsidies op tijd weer in te trekken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taxichauffeurs de dupe van subsidieregels: 'Ben in loondienst gegaan'

Bij 1.133 gevallen was dit niet meer mogelijk, waarna het OM en financiële opsporingsdienst FIOD zijn ingeschakeld. Dit leidde tot 1.133 aangiftes bij het OM van misbruik. Over deze aangiftes moet de rechter zich nog buigen, het is dus nog niet zeker of de ondernemers ook daadwerkelijk worden veroordeeld voor fraude. 

Beslag gelegd

Tegelijkertijd liet de RVO al wel beslag leggen op banktegoeden en bezittingen, om zo de schade van de fraude te kunnen verhalen. De bedrijven en ondernemers waar dit is gebeurd, hadden zes weken de tijd om tegen dit beslag in bezwaar te gaan.

Die termijn is nu verstreken, waarna de deurwaarder in opdracht van RVO het geld op de bankrekeningen en de bezittingen definitief heeft ingenomen. Die laatste kunnen nu verkocht worden, waarna het geld voor de RVO is. 

Voor welk bedrag er is ingenomen bij de 400 bedrijven, wil een woordvoerder van de RVO niet zeggen. En ook de schade die de fraude veroorzaakt zou hebben, wil zij niet kwijt. Wel belooft ze dat dit niet de laatste bedrijven zijn waar de deurwaarder in actie zal komen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie haalt bakzeil: ondernemers krijgen toch meer noodsteun

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van